latinica  ћирилица
07/09/2016 |  08:41 | Аутор: sputniknews.com

Тајна дугог и здравог живота лежи у крви

Италијански истраживачи открили су кључ дугог и здравог живота! Изгледа да одговор лежи у доброј микроциркулацији која је одговорна за преношење кисеоника и хранљивих материја до ћелија и уклањање токсина, наводи се у истраживању Иницијативе за резултат старења Чиленто (ЦИАО).
Илустрација (Фото: Sputnik/Sergei Veniavskiy) -
Илустрација (Фото: Sputnik/Sergei Veniavskiy)

Професор Салваторе Ди Зома и његов тим спровели су истраживање у којем су провјерили здравље дуговечних просјечне старости 92 године. Чини се да је доток крви у њихове органе једнако ефикасан као код 30 година млађих људи.

Стручњаци су закључили да дуговјечни у крви имају низак ниво пептидног хормона адреномедулин (Био-АДМ). Овај хормон је показатељ добре микроциркулације.

„Врло ниске концентрације овог биомаркера указују на добро функционисање система ендотијела и микроциркулатора, што омогућава добру крвну перфузију органа и мишића“, објаснио је Ди Зома. Код људи код којих је у крви нађена висока концентрација био-АДМ-а, вазодилатација (дилатација крвних судова, што снижава крвни притисак) и очуваност крвних судова су у много горем стању.

„Узбуђени смо због повезаности нивоа био-АДМ-а и добре микроциркулације као индикатора за добар квалитет живота“, саопштио је Андреас Бергман који је био кључни играч у развоју пројекта био-АДМ-а.

„Ако се био-АДМ покаже као поуздан биомаркер за дуговјечност, то отворити пут ка систематској анализи фактора који доприносе дуговјечности“, закључује Бергман.

Научници обично за кључне факторе који одређују животни вијек сматрају генетску предиспозицију, физичку активност и навике у исхрани.