latinica  ћирилица
06/09/2016 |  21:49 | Аутор: Агенције

Нови тест открива канцер прије појаве симптома

Једноставан тест крви може да открије рак прије него што се уопште појаве његови симптоми. На тај начин могло би да буде спасено на хиљаде живота, пише Даилy Маил и истиче како је ријеч о истинској прекретници у борби с овом опаком болешћу.
Лабораторија (Фото: Thinkstock) -
Лабораторија (Фото: Thinkstock)

Научници који су радили на пројекту упоређују нови тест с противпожарним детектором, јер тест открива промјене у црвеним крвним ћелијама које се појављују када је рак у питању.

Тест кошта као и обичан тест крви па се научници надају да ће једног дана почети да се примјењује код људи који имају висок ризик за добијање рака.

Прва истраживања донијела су охрабрујуће резултате јер тест открива рак прије него што се прошири.

Тест је потпуно развијен након што су научници с медицинског факултета Универзитета у Свонсију спровели студију на 300 здравих особа - на пацијенатима који су имали симптоме рака и онима који су већ имали рак једњака.

За спровођење теста потребно је свега неколико сати, а користи се стандардна лабораторијска опрема. Оно због чега је толико ефикасан јесте чињеница да открива мутације на протеинима на површини црвених крвних ћелија.

Професор Герет Џенкинс, који је водио студију, одушевљен је напретком у истраживању и тврди да 'нема рака без мутације, а мутација је главни покретач у развоју рака'.

Џенкинс такође сматра да ће ово откриће бити од помоћи код свих врста рака.

Докторка Ајн Мекарти истиче да истраживање треба спровести на већем броју људи како би примјена теста могла да заживи и у болницама.

Откриће је представљено на Британском научном фестивалу у Свонсију.