latinica  ћирилица
05/09/2016 |  19:06 | Аутор: Б92

Гојазност: Ко је главни кривац?

Неуролог на Универзитету Јејл Сандра Ејмот каже да је главни кривац за гојазност заправо наш мозак. Ако се стално враћате на исти број килограма, то је вјероватно тежина на којој ваш мозак жели да вас задржи.
Гојазност (Foto: thenutritionpost.com) -
Гојазност (Foto: thenutritionpost.com)

Наиме, мозак жели да нас задржи на тежини која је одређена нашим генима и животним искуством.

“Најбољи начин да откријете која је то тежина коју ваш мозак жели јесте да слушате своју интуицију. Једноставно је: једите само када сте гладни и престаните када сте сити. Тако ћете за 12 мјесеци да стабилизујете жељени домет тежине“, каже Ејмотова.

Индустрија хране данас константно покушава да манипулише и представља нам разноразне производе као најпотребније за живот.

“Сматрам да дијете, које нас уче да игноришемо сигнале глади које нам наше тијело шаље, само доприносе преједању и погоршавају ствари. Често нас наводе да одбацујемо потребну храну и намећу вјежбање као казну, што је све само не рецепт здравог живота.“

Њена истраживања су показала да дијете све више умањују способност човјека да препозна када је организму потребна храна, што доводи до такозваног “емотивног преједања“.

Сандра Ејмот је и сама учествовала у истраживању, с обзиром на то да је годинама држала безуспјешне дијете.

“Приметила сам да су дани када једем много обично праћени и данима када једем баш мало, јер само толико глади осјећам. Како су се дани редом смјењивали, мој мозак је постајао све бољи у праћењу калорија, за разлику од периода када сам била на дијети.“

Вјежбање и активност такође помажу код постизања баланса у тежини, а интуитивно једење може вам помоћи да се ослободите лоших навика у исхрани, које вам не пријају.

“Немојте избјегавати слатко и брзу храну, само је немојте јести претерано, већ у нормалним количинама“, каже Ејмотова и додаје: “Слушајте шта вам ваше тијело говори. Једите само када сте гладни и немојте радити ништа на силу. Будите стрпљиви, јер је потребно вријеме, мени је на примјер било потребно годину дана да бисмо стабилизовали тежину коју нам мозак одређује.“