latinica  ћирилица
01/09/2016 |  14:14 | Аутор: РТС

Хладном водом и здравом ужином против поспаности

Иако смо навикли да посегнемо за кафом кад год нас у поподневним сатима ухвати поспаност, постоје још неки, бољи начини да добијемо мало подстицаја за наставак радног дана.

Ако вас на радном мјесту ухвати неиздржива поспаност, најбоље је да се физички покренете. Кад год сте у могућности, изађите на свјеж ваздух макар на два-три минута. Ако шеф то не дозвољава, довољно је да устанете, протресете руке и ноге и у сједећем положају урадите вјежбе за врат и ножне прсте, зглобове...

Други начин је да окупирате мозак неком активношћу која се разликује од уобичајних дјелатности на послу. 

Покушајте са осмосмеркама или скандинавкама, менталне промјене ће помоћи да се размрдате и орасположите. Самим тим, бићете буднији.

Можда сте већ примијетили да мирис лимуна помаже у разбуђивању. Лимун дјелује окрепљујуће и може да стимулише менталне активности.

Попијте чај са доста лимуна или лимунаду и то би требало да вас разбуди. Било би добро и да увијек имате залихе бомбона од нане или лимуна, јер дјелују освјежавајуће.

Хладноћа стимулише. Разбудите се прскањем леденом водом. Такође, попијте чашу хладне воде умјесто кафе.

Хладна вода ће вас разбудити и дати вам додатну енергију. „Хладноћа активира стимулишући хормон адреналин", објашњава интерниста Јаков Тајтелбаум, аутор књиге „Од уморних до фантастичних!"

Весели ритмови могу да разбуде, па тако посегните за слушалицама и пустите своју омиљену мелодију. Истраживања показују да се ниво енергије повећава док пјевамо или играмо; наравно, све то у оквиру могућности које пружа радни простор.

Можда ћете моћи да преварите сам осјећај умора аутосугестијом, на примјер, ако понављате у себи да се заправо не осјећате лоше.

У једној студији, учесници који су рекли да су добро спавали (без обзира на то јесу ли заиста добро спавали) постигли су боље резултате на когнитивним тестовима од оних који су дали негативне одговоре. Дакле, понављајте себи изнова и изнова да сте будни и пуни енергије.

Доказано је да смањење стреса побољшава концентрацију. Ако редовно вјежбате, то може бити одличан „алат" у борби против пада енергије у поподневним сатима.

На крају, припремите здраву ужину. Погачице и чоколада можда изгледају примамљиво, али нису најздравија опција.

Боље изаберите јабуку, око 40 г бадема (количина која стане у једну шаку) или шаргарепу. Уз кратко чаврљање са колегама и коју шалу, сањивост ће бити отјерана.