latinica  ћирилица
01/09/2016 |  09:56 ⇒ 09:59 | Аутор: СРНА

Развијен револуционарни лијек против Алцхајмера?

Научници су развили нови револуционарни лијек адуканумаб, који би могао у потпуности да спријечи појаву Алцхајмера.
Здравље (Илустрација: РТРС) -
Здравље (Илустрација: РТРС)

Тестови су показали резултате без преседана, а лијек је поздрављен као могућа прекретница у борби против ове окрутне болести.

У будућности, здравим пензионерима могао би се приписивати овај лијек да би се спријечила деменција, слично као што се дају статини лицима код којих постоји ризик од срчаних удара, пише "Дејли мејл".

Један британски експерт описао је лијек, који ће се тестирати у болницама широм Британије, као најбољи до сада. Један амерички љекар поздравио је нови лијек као најбољи у његовој 25-годишњој каријери.

Револуционарни лијек је осмишљен тако да утиче на оштећења мозга.

Алцхајмер и други облици деменције погађају око 850.000 Британаца, а нови случај биљежи се сваке три минуте.

Постојећи лијекови су ограниченог дејства и, упркос милијардама фунти уложеним у истраживања, ниједан нови лијек није се појавио у посљедњих више од 10 година.

Док актуелне терапије ублажавају симптоме, мета адуканумаба су оштећења мозга, што даје наду да ће сада први пут бити измијењен ток болести.

Лијек садржи антитијело које се наводи на амилоид, протеин који се таложи на мозгу у случају Алцхајмера, трујући и убијајући ћелије.

У прелиминарним тестовима, у којима је учествовало 165 људи у раним фазама болести, лијек је изазвао уклањање амилоида са мозга.

Код мушкараца и жена који су мјесечно добијали велику дозу лијека, амилоид је скоро нестао након годину дана.

Овај ефекат, који је без преседана, сматра се тако значајним да су резултати објављени у часопису "Природа".