latinica  ћирилица
31/08/2016 |  08:26 | Аутор: БЕТА

Мађарски научници: Пси стварно разумију шта им људи говоре

Научници су у новој студији доказали оно што власници паса већ одавно знају: да њихови најбољи пријатељи пси разумеју шта им се говори.
Пси разумију шта им људи говоре (Фото: Eniko Kubinyi) -
Пси разумију шта им људи говоре (Фото: Eniko Kubinyi)

Научници у Мађарској скенирали су мозгове 13 паса док им се тренер обраћа, да би утврдили која им је хемисфера мозга тада активна.

Откривено је да пси, баш као и људи, "процесирају ријечи" у лијевој хемисфери мозга, а десну хемисферу користе за анализу тона гласа човјека.

Стручњаци су утврдили да пси њима упућене ријечи хвале разумију као похвалу само ако су изговорене позитивним тоном.

Бесмислене ријечи, иако изговорене у охрабрујућем тону, или смислене ријечи изговорене безлично, неутралним тоном, имају исти ефекат на псе никакав.

Дакле, мозак пса региструје и шта му се каже и којим тоном му се то каже, изјавио је неуролог Атила Андић са Универзитета "Ејтвеш Лоранд" у Будимпешти.

"Пас ће похвалу схватити о награду само ако изговорена ријеч то заиста значи и ако је изговорена са одговарајућом интонацијом", навео је тај стручњак.

Андић је рекао да ти налази указују да се ментална способност "процесуирања језика" развила раније него што се сматра.

Мада су друге врсте вјероватно такође ментално способне да разумију језик као што то могу пси, то је тешко утврдити јер не показују никакво интересовање за језик људи, рекао је Андић.

С друге стране, пси су се хиљадама година социјализовали с људима, те много пажљивије прате шта им људи говоре и како то чине.

Студија је објављена у новом броју часописа Сајенс, а за потврду њене валидности ће бити потребно још много тестова на псима.