latinica  ћирилица
29/08/2016 |  12:32 | Аутор: РТРС

Најстарији човјек живи у Индонезији и има 145 година (ВИДЕО)

Мбах Гото каже да има доказ да је рођен у децембру 1870. што га чини најстаријим живим човјеком на свијету.
Мбах Гото - Фото: Mirror
Мбах ГотоФото: Mirror

Најдуговјечнији човјек у историји човјечанства вјероватно је Индонежанин који се за смрт припрема још од 1992. Гото је чак наручио и надгробни споменик, али је жив и послије 24 године.

Наџивио је свих 10 браће и сестара, четири супруге и сву своју дјецу.

Иако му вјероватно многи завиде на дуговјечности, Гото каже да је смрт све што сада прижељкује. У посљедња три мјесеца други су морали да га хране и купају, а његово здравствено стање рапидно је погоршано.

Његове године потврдила је и матична служба Индонезије у којој су пронађени документи да је Гото рођен 31. децембра 1870.

Ако се испостави да је то тачно, Гото ће бити уписан у књиге рекорда као најдуговјечнији човјек у забиљеженој историји, што је титула коју је досад држала Францускиња Жана Калман, која је имала 122 године у тренутку смрти.

С друге стране, ако не буду пронађени и други независни докази, Гото неће бити уписан у књиге рекорда.

Многи људи су досад тврдили да су оборили рекорд Жане Калман, укључујући и Нигеријца Џејмса Олофинтујиа који тврди да има 171 годину и Дакаба Ебу из Етиопије који сматра да има 163 године, али немају документа да то и докажу.

Гото који живи на острву Јава проводи вријеме слушајући радио, пошто више не види довољно добро да би гледао телевизију.

Упитан за тајну дуговјечности, једноставно је одговорио: “Рецепт је стрпљење“.