latinica  ћирилица
29/08/2016 |  12:08 ⇒ 12:18 | Аутор: Б92

Медитеранска исхрана чува срце боље од лијекова

Здрава медитеранска исхрана вјероватно има предност над статинима у смањењу ризика од превремене смрти, показала је велика студија презентована у Италији.
Риба - Фото: илустрација
РибаФото: илустрација

Водећи стручњаци кажу да људи са кардиоваскуларним обољењима треба да добијају прописану исхрану богату маслиновим уљем, поврћем и орашастим плодовима, прије него лијекове.

Открића презентована у Риму на највећој свјетској конференцији о болестима срца показала су да људи са кардиовакуларним обољењима који су пратили начела медитеранске исхране били у 37 одсто мањем ризику од пријевремене смрти, од испитаника који су се лијечили медикаментима.

Британски љекари сматрају да студија даје једноставан рецепт за превенцију смрти усљед кардиоваскуларних обољења и то без нежељених нуспојава.

Већ је доказано да медитерански тип исхране штити здраве људе од развоја срчаних болести, дијабетеса и рака.

Међутим, нова студија даје најснажније доказе досад да је корисна и код особа које су већ обољеле од неких кардиоваскуларних болести.

Медитеранска исхрана богата је воћем и поврћем, рибом и маслиновим уљем. Обично укључује врло мало угљених хидрата из житарица, шећера и прерађене хране, али особе које слиједе њене принципе не морају да брину о калоријама и уносу масноће.

Стручњаци сматрају да су за њена корисна својства кључне “добре“ масти попут омега 3 масних киселина.

Посљедње истраживање обухватило је 1.200 пацијената обољелих од болести срца и пратило их током седам година.

У том периоду, 208 њих је умрло.

Након што су у обзир узети фактори попут дијабетеса, пушења, нивоа холестерола и старости, научници су израчунали да су они који су се хранили најближе “иделаној“ медитеранској исхрани, били у 37 одсто мањем ризику од пријевремене смрти.

Истраживачи упозоравају да особе којима су љекари прописали љекове не треба да престану да их узимају, док се не консултују са стручњацима, али додају да особе са срчаним болестима, без обзира на то да ли узимају статине, могу повећати очекивано трајање живота, уколико промјене навике у исхрани.