latinica  ћирилица
19/08/2016 |  16:31 ⇒ 17:30 | Аутор: Мондо

Ево зашто доживљавамо "дежа ви"

Често изнова проживите неко сјећање? Ево зашто се то дешава, и зашто је добро за вас!

Научници су коначно разријешили мистерију осјећаја званог "дежа ви" (deja vu) и наводе да, уколико га не доживљавате с времена на вријеме, то може бити знак упозорења.

Стручњаци са Универзитета Сент Ендрјуз скенирали су мозгове 21 волонтера, након што су им прочитани "окидачи" за "дежа ви".

- Мапирали смо њихове мозгове док су пролазили кроз процедуру која генерише осјећај већ виђеног. Узбуђени смо, јер је ово први пут да су скенирани мозгови људи који пролазе кроз експериментални, вјештачки изазвани "дежа ви" и добили смо заиста изванредне резултате - рекао је Акира О'Конор за "Дејли мејл".

- Овај осјећај активира дијелове мозга у чеоном режњу, задужене за конфликт сјећања, а не за "грешке" као што се до сада мислило. Док су раније стручњаци мислили да је "дежа ви" начин на који мозак креира лажна сјећања, сада смо утврдили да заправо користи права како би провјерио да ли су тачна - додаје он.

"Дежа ви" је начин на који мозак провјерава да ли су његова сјећања тачна и исправна, и уколико га не доживљавате повремено, могуће је да имате прве знаке проблема са меморијом, упозорио је он. То би значило да се ваш мозак не "труди" да провјери да ли располаже вјеродостојним информацијама у виду сјећања.

Ипак, није све тако црно - француски научници кажу да то ипак није разлог за бригу.

- Људи који не доживљавају "дежа ви" можда су од самог старта имали бољу меморију, па мозак ни не сматра да има потребе да провјерава податке - сматра Кристофер Мулен са Универзитета у Греноблу.