latinica  ћирилица
18/08/2016 |  12:57 ⇒ 13:00 | Аутор: Независне

Добра страна црног вина: У здравље за здравље

Умјерена конзумација црног вина доноси ужитак, боље здравље и љепши изглед.
Црно вино - Фото: РТРС
Црно виноФото: РТРС

Љубитељи црног вина знају да је то одличан начин за опуштање након стресног дана. Не треба ни напомињати да је умјереност кључна.

Црно вино крије многе здравствене предности, као што је побољшање здравља срца и одржавање витке линије.

Чаша црног вина дневно је здрава, а ми вам доносимо зашто.

Снижава ниво холестерола

Прекомјеран ниво лошег (ЛДЛ) холестерола може узроковати накупљање плака у артеријама, висок крвни притисак и срчани удар. Грожђе које се користи у производњи црног вина је препуно влакана. Једно истраживање је показало да црно вино код здравих особа може смањити ниво лошег холестерола за девет одсто. Код особа које су дужи низ година имале висок ниво холестерола он се смањио за чак 12 одсто.

Штити срце

Осим што снижавају ниво холестерола, полифеноли (антиоксиданси) у црном вину одржавају крвне жиле флексибилнима и смањују ризик од настанка крвних угрушака. Црно вино је дјелотворно готово као и аспирин. Наиме, многи људи узимају аспирин како би заштитили здравље крвожилног система и срца, али будите опрезни. Наиме, претјерано узимање аспирина може нашкодити вашем срцу, због чега је чаша црног вина сигурнија опција.

Регулише ниво шећера у крви

Кора грожђа је богат извор ресвератрола који помаже код регулисања шећера у крви, што је нарочито важно за дијабетичаре. Истраживање је показало да особе које свакодневно уносе ресвератрол имају нижи ниво шећера у крви. Научници вјерују да може потакнути ослобађање инзулина и повећати осјетљивост тијела на инзулин.

Чува мозак

Ресвератрол се показао одличним код одржавања доброг памћења. Спријечава стварање плака који узрокује настанак Алцхајмерове болести. Само једна чашица вина дневно одржаће у форми ваше памћење, а стручњаци препоручују и рјешавање мозгалица (судоку, игре ријечима).

Јача имунитет

Антиоксиданси у црном вину могу знатно ојачати ваш имунитет и смањити ризик од настанка прехладе. Стручњаци вјерују да црно вино може убрзати лијечење инфекција и смањити ниво слободних радикала у тијелу који су одговорни за настанак разних упала и болести.

Спријечава настанак рака

Научници су установили да једна чаша црног вина дневно може знатно смањити ризик од настанка рака. Такође су установили да ресвератрол из црног вина може спријечити ширење ћелија рака, што је кључно за успјешно лијечење. Попијте чашу црног вина барем три-четири пута седмично.

ВИНО ТОПИ КИЛОГРАМЕ

Ако сте одлучили мало више попити, вино је прави избор за вас. Ако је неко из ваше екипе пивски тип, ви боље пијте вино јер пиво садржи између 13 и 20 грама угљикохидрата више, док у вину има само пет грама, док најсуше вино има само два. Што значи да - можете га пити с пицом без икаквог осјећаја кривице. Осим чињенице да смо рекли како је вино добро за нас, ево још чаробнијег дијела. Једна од посебних биљних хемикалија у вину зове се ресвератрол. Хемикалија у тијелу функционише на начин да зауставља масне ћелије да сакупљају још нежељених масноћа.

Научиници са Универзитета у Данској открили су да људи који пију сваки дан имају тањи струк од оних који пију понекад.

ШТИТИ ВАС ОД РАКА

Антиоксиданси садржани у вину дјелују профилактички против онколошких обољења.

СНАЖАН ИМУНИТЕТ

Моносахриди у вину јачају ваш имунолошки систем.

ЗДРАВО СРЦЕ

Полифеноли у вину штите крвне жиле, а тиме и само срце.

БИСТАР УМ

Вино побољшава доток крви у мозак и смањује ризик од Алцхајмерове болести.

ДОБАР СЛУХ

Ресвератрол спречава упале које могу наштетити вашем слуху.

ОШТАР ВИД

Ресвератрол јача слузнице око капилара у очима, што спријечава настајање проблема са видом.

ОТПОРНОСТ НА СТРЕС

Чаша црног вина ће успорити производњу адреналина, што нам помаже да се лакше опустимо.