latinica  ћирилица
17/08/2016 |  21:59 | Аутор: Агенције

Законом регулисати рад соларијума

Наука има прилично јасан став што се соларијума тиче: бројне студије кажу да повећавају ризик од рака коже, јер УВ зрачења додирују дио коже који је најосјетљивији на ову болест.
Соларијум (илустрација) -
Соларијум (илустрација)

Поједине земље дискутују о томе да ли би и владе требало да се умијешају и забране соларијуме или је то ствар личног избора.

У неким земљама, попут Аустралије и Бразила, соларијуми су већ забрањени, а недавно је у САД покренута расправа о регулацији ових пословних објеката.

Нова студија истражила је ставове жена од 18 до 30 година које посјећују соларијуме. Иако већина њих није жељела да се забране, студија је показала да би корисници вољели да постоје ограничења.

Нека од ограничења укључивала би забрану кориштења соларијума за дјецу млађу од 18 година, те јасна упозорења о ризицима кориштења која би корисницима давало особље соларија.

Ово истраживање могло би послужити као смјерница доносиоцима закона у вези са соларијумима. Како потпуну забрану подржава тсамо 10 одосто испитаних, мало је вјероватно да ће соларијуми бити потпуно укинути, али за очекивати је да се, како наука даје нове доказе о штетности вјештачког тамњења, донесу одређена правила и забране које би регулисале рад салона за тамњење.