latinica  ћирилица
16/08/2016 |  08:41 | Аутор: klix.ba

Зашто банана за доручак није добра идеја?

Уколико спадате у ону групу људи који за доручак поједу банану, требало би да знате да та пракса није баш препоручљива.
Банане - Фото: илустрација
БананеФото: илустрација

Према мишљењу стручњака, банана није добар избор за доручак и може у потпуности да поквари вашу навику здраве исхране. Нутрициониста доктор Дерл Жофре је рекао да банане имају добру репутацију због високог нивоа калијума, влакана и магнезијума, али да нису добар избор за доручак.

Разлог за то је висок ниво шећера - чак 25 одсто. Захваљујући комбинацији с умјереним нивоом киселости, ова намирница узрокује брзо повећање нивоа шећера који пада средином јутра.

"Банане ће брзо повећати ниво шећера, али ћете се ускоро осјећати гладно и уморно", изјавио је Жофре.

Осим тога, банане нису добре ни за одржавање здравља дигестивног тракта.

"Уношење шећера у било којој форми доводи до процеса ферментације, баш као што је случај с пивом и вином, а након тога се у организму стварају киселина и алкохол. На тај начин ће се запушити систем за варење", додао је нутрициониста.

Али, то не значи треба да се одрекнете банана, већ само да треба да их комбинујете с неком другом намирницом.

"Ако банане не комбинујете са здравим мастима, њене корисне особине се губе, а ниво шећера и киселине се повећава", истакао је доктор Жофре.

Он препоручује комбиновање банана с намирницама које ће неутрализовати киселину и успорити искоришћавање шећера и тако спријечити брзо повећање нивоа шећера и његов нагли пад. Могу да се користе путер од кикирикија, зачини и биље.

Ако једете банану за доручак, поједите још нешто како бисте имали довољно енергије до ручка.