latinica  ћирилица
15/08/2016 |  12:12 | Аутор: Б92

Способност човјека да се размножава рапидно опада

Капацитет за репродукцију мушкараца и жена старијих од 30 година доживио је "рапидан пад" у посљедњим деценијама због промјена животних навика, али и промјена у животној средини, наводе експерти за фертилитет из Индије.
Илустрација (Фото: Thinkstock) -
Илустрација (Фото: Thinkstock)

Научници из једне од најмногољуднијих нација на свијету кажу да је до прије само двије деценије већина жене старијих од 30 година могло да без проблема затрудни, а да је "у великом броју чак и за млађе једина шанса вјештачка оплодња".

За разлику од мушкараца, који током живота свакодневно производе сперматозоиде, жене се рађају са коначним бројем јајних ћелија, чији број са почетних милион до два до двадесетих година живота опадне на 100-200 хиљада.

Њихов број није пресудан за фертилитет, али зато јесте квалитет, који због модерног начина живота опада.

"Највећи квалитет јајних ћелија је у раним и средњим двадесетим годинама живота. Зачеће послије тридесете постаје све теже због начина на који људи живе данас. Сједе много, не крећу се, конзумирају се алкохол, цигарете и кафа у великим количинама", каже Мајури Асудани, шеф одјељења за вештачку оплодњу у Нагпуру.

Такође, он наводи да је менопауза све ранија код жена.

"Шансе за побачај су увећане код жена у тридесетим годинама живота, а примјећујемо и већи број генетских проблема. Сада жене у четрдесетим све рјеђе изнесу здраву трудноћу, а шансе за природно зачеће деценију касније су практично никакве. Промјене у животним навикама су помјериле и менопаузу, у коју жене улазе много раније, често у раним четрдесетим", наводе индијски експерти.

Према подацима истраживања рађеног на Универзитету у Лондону најмање једна од осам жена и један од десет мушкараца у Британији имају проблем са плодношћу, али половина њих никада није затражила медицинску помоћ.

"Квалитет сперме такође опада из деценије у деценију. Сада примјећујемо пад и квантитета и квалитета, а то је такође повезано са животним навикама, због разних отрова у окружењу, али и алкохола и цигарета", наводе индијски љекари.