latinica  ћирилица
14/08/2016 |  16:22 | Аутор: vecernjenovosti

Ноге боле и отичу од врућине

Када су велике врућине, недовољан унос течности може да доведе до дехидрираности организма, а то до згрушавања крви, што за оне с проширеним венама доноси озбиљне компликације као што су тромбоза и упала површних вена, па чак и тромбоза дубоких вена.
Опуштање (Фото: Thinkstock) -
Опуштање (Фото: Thinkstock)

Ако се томе дода и дуготрајно стајање у мјесту или сједење, слабија физичка активност и гојазност, проблеми могу да буду још израженији.

Доктор Марко Драгаш, васкуларни хирург из Клиничког центра Србије објашњава зашто су тегобе с проширеним венама љети интензивније:

- Током љетњих мјесеци, када је у дужем периоду температура висока, долази до ширења свих крвних судова, а посебно површинских вена. Ове промјене најчешће се јављају на поткољеницама.

Како се тегобе манифестују?

- У почетним стадијумима хроничне венске инсуфицијенције пацијенти могу да имају само осјећај тежине, напетости или повремених грчева у листовима, што је најизраженије у вечерњим часовима, послије дана проведеног на ногама. У каснијим стадијумима венског обољења појављују се изражене проширене вене на поткољеницама и наткољеницама, а може да се јави и умјерено отицање ногу. У овом стадијуму болест се може закомпликовати и упалом неке од проширених површинских вена, што се манифестује топлотом, црвенилом и болом над упаљеном веном и што захтијева консултацију с љекаром. Уколико се хронична венска инсуфицијенција не лијечи, у крајњем стадијуму, послије више година или деценија, може доћи до развоја венских улкуса, који представљају озбиљан медицински проблем - каже др Драгаш.

Да ли је операција трајно рјешење?

- Послије операције, вене се заиста веома ријетко могу поново јавити због проширења нових вена и капилара који у тренутку операције нису били обољели. Међутим, у овим случајевима проблем и тегобе су обично знатно мањег интензитета него прије операције - истиче др Драгаш.

Да ли су стално отечене ноге, без других симптома, знак проблема с венама?

- Стални отоци ногу ријеђе могу бити посљедица обољења вена, али могу да указују и на неке друге проблеме који немају везе са циркулацијом у ногама, као што су нека реуматска, срчана или бубрежна обољења - каже др Драгаш.

Да ли је опасније запаљење унутрашњих или спољашњих вена?

- Код површинских проширених вена може да се јави тзв. тромбофлебитис, односно стварање угрушка крви око кога се накнадно развија запаљење у самом зиду вене и околини. Бол је тада сталан, доста јак, с црвенилом и повишеном локалном температуром. Уколико се прошири на дубоке вене, настаје велика опасност, јер болесник с тромбозом у дубоким венама може да добије плућну емболију, а то стање је опасно по живот - каже др Драгаш.

Могу ли проширене вене да изазову и мождани или срчани удар?

- Проширене вене ногу немају везе са можданим и срчаним ударом. Узрочници ових стања су другачије природе - истиче доктор.

Када се започиње с лијечењем?

- Лијечење почиње чим се болест дијагностикује. У почетним стадијумима дају се савјети пацијентима - да избјегавају дуго стајање у мјесту, да што чешће активирају мишиће ногу, а често се прописују и посебне еластичне чарапе које, када се редовно носе, спречавају прогресију венске болести. Промјена животних навика, компресивне чарапе, гелови и креме за његу коже, одређени лијекови, као и различите врсте хируршких и интервентних процедура, по потреби се могу користити у лијечењу овог веома честог обољења.