latinica  ћирилица
05/08/2016 |  21:24 ⇒ 21:43 | Аутор: Агенције

У београдском зоо-врту најстарији амерички алигатор на свијету

Осамдесетогодишњи Муја, најстарији амерички алигатор на свијету, у Србију је стигао из Њемачке 1937. године, годину дана након што је Зоолошки врт отворен. У међувремену је постао један од симбола београдског зоо-врта и једна од омиљених животиња.
Муја, најстарији амерички алигатор (Фото: beozoovrt.rs) -
Муја, најстарији амерички алигатор (Фото: beozoovrt.rs)

Александар Ракочевић који брине о Муји рекао је да и информације из осталих зоолошких вртова и група за заштиту права животиња потврђују да је тај алигатор најстарији те врсте.

Муја је преживио Други свјетски рат, три бомбардовања Београда и рат деведесетих година прошлог вијека, а уједно је и једна од малобројних животиња у врту које су преживјеле бомбардовања Београда 1941. и 1944. године.

"Ми сви цијенимо Мују и његове године", наведено је на табли поред Мујиног језера у врту и додато да и посјетиоци треба то да чине. Медији су пренијели да је Муја постао најстарији алигатор 2007. године када је други амерички алигатор, Кабулитис, угинуо у зоолошком врту у Риги у 75. години.

Засад, Мујино здравље је одлично и вријеме углавном проводи у свом језеру. У 2012. години, ампутирано му је стопало због гангрене.

- Муја је легенда, не само у нашем врту, већ и у читавом Београду. Њега сви знају - рекао је Ракочевић.