latinica  ћирилица
30/07/2016 |  12:49 ⇒ 12:54 | Аутор: РТРС

Пензионерска авантура на трициклима (ВИДЕО)

Необични путници у Приједору. Два пријатеља, 77-годишњи Јоже Маролт и 70-годишњи Јаков Распет кренули су из Словеније у авантуру трициклима. Један је кренуо из Марибора, други из Љубљане.
Два словеначка пензионера путују трициклима - Фото: РТРС
Два словеначка пензионера путују трициклимаФото: РТРС

У Приједору су се срели, да би заједно наставили авантуту. Кажу, путоваће без плана, док год их здравље служи.

Јоже и Јаков, пензионери - авантуристи у осмој деценији, необичним трициклима прошле седмице кренули су из Словеније путевима бивше Југославије.

Свако је кренуо из свог града, а састали су се у Приједору. Спавају и кувају под ведрим небом, а трицикли су им покретна кућа. Кажу, за овакву авантуру потребно је имати слободног времена, сасвим мало новца и бити помало луд.

"Ми смо пензионери, имамо мјесец, мјесец и по дана, гдје год стигнемо тамо преспавамо, немамо никаквог плана. Гдје год смо стигли врло љубазни људи", каже Јоже Маролт из Марибора.

"Намирнице кухињу, имам и шатор, ријетко га постављам јер није ни потребно, а горе на врху ми је спаваћа соба", доадје и његов сапутник, Јаков Распет, а на питање какопородица реагује. шаљиво одговара: "Породица, полако сам је научио да сам мало чукнут у главу".

Упознали су се случајно, спојила их је љубав према трициклима. Јоже је на трициклу у Америци и Канади пропутовао 13 хиљада километара.

"Главни проблем за мене је био у Аризони, то су оне пустиње, биле су змије, бојао сам се змија, а у Канади медвједи. Четири пута сам у Канади срео медвједа", говори Јоже Маролт.

Ови авантуристи кажу, из Српске ће понијети лијепе успомене на љубазне домаћине.

Неколико дана путоваће заједно, а онда свако својим путем. Важно је да су у природи. Осјећај слободе, кажу, нема цијену.