latinica  ћирилица
29/07/2016 |  21:20 ⇒ 21:26 | Аутор: Независне

Стручњаци тврде да сат ходања поништава осмосатно сједење

Болести срца и крвотока, те рак су чешћи узроци смрти код особа које воде неактиван живот.
Сједење - Фото: flickr.com
СједењеФото: flickr.com

Један сат физичке активности средњег интензитета на дан довољан је како би се поништио смртоносан учинак сједења за столом или гледањем телевизије, преноси Индепендент.

Научници са Кембриџа и Норвешке школе за спортске науке који су анализирали податке о милион мушкараца и жена открили су да сједење више од осам сати на дан без вјежбања може знатно повећати ризик од преурањене смрти.

Установљено је да је 60 одсто вјероватније да ће људи укључени у истраживање - укључујући хиљаде оних који раде у канцеларијама - умријети раније од активнијих појединаца.

Болести срца и крвотока су чешћи узроци смрти код особа које воде неактиван живот.

Међутим, повећани ризик смрт која је повезана с предугим сједењем потпуно се може елиминисати једносатним вјежбањем на дан средњим интензитетом. Убрзани ход или вожња бициклом свакако улазе у ту категорију. Аутори студије су упозорили послодавце да имају разумијевања према особљу које повремено узима паузе како би устали од свог стола и прошетали.

'Не морате се нужно бавити спортом, нити ићи у теретану. Сасвим је у реду прошетати ујутро, током ручка или након вечере. Можете расподијелити вјежбање током дана, али морали бисте вјежбати барем сат времена', тврди професор Улф Стручњаци тврде да је било какав прекид сједења који укључује неку физичку активност одличан. 'Узмите пет минута паузе сваки сат, отиђите у сусједну канцеларију, идите на други спрат по каву, отиђите до штампача', рекао је професор Екелунд. 'Интегришите физичку активност у своју свакодневицу. Ако је могуће прошетајте или возите бицикл до посла и путем кући.'