latinica  ћирилица
25/07/2016 |  12:23 | Аутор: СРНА

УКЦ РС: 28. јула бесплатно и анонимно тестирање на хепатитис

Медицинско особље Клинике за инфективне болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске организоваће 28. јула у Бањалуци бесплатно, добровољно и анонимно тестирање на хепатитисе, у оквиру обиљежавања Свјетског дана борбе против хепатитиса.
Илустрација (Фото: Sputnik/Sergei Veniavskiy) -
Илустрација (Фото: Sputnik/Sergei Veniavskiy)

Бесплатно тестирање и савјетовање сви заинтересовани грађани могу обавити у просторијама хепатолошке амбуланте Клинике за инфективне болести на Паприковцу од 7.00 до 20.00 часова, саопштено је из УКЦ.

Ове године активности су у знаку нове Глобалне здравствене стратегије о вирусним хепатитисима од 2016. до 2021. године, коју су усвојиле земље чланице Свјетске здравствене организације.

Главни циљ стратегије је елиминација вирусних хепатитиса до 2030. године, а укључује циљеве за превенцију и лијечење - смањење нових случајева хепатитиса Б и Ц за 30 одсто, смањење смртности за 10 одсто, повећање броја особа које знају да су заражене за око 30 одсто и значајно повећање лијечења обољелих до 2020. године.

Стратегија за постизање ових циљева укључује унапређење спровођења програма вакцинације против хепатитиса Б, превенције преноса инфекције с мајке на дијете, програма смањења штета за особе које користе дрогу путем ињекције, побољшање сигурности и минимализацију ризика од инфекција које се преносе крвљу у здравственим установама, те побољшање доступности дијагностике и лијечења.

Овогодишњи слоган и кључне поруке Свјетске здравствене организације поводом Свјетског дана борбе против хепатитиса 2016. године је "Информиши се о хепатитисима, дјелуј сада".

Процјењује се да око 400 милиона људи у свијету болује од хроничног хепатитиса Б и Ц, те да 95 одсто њих које живе с вирусним хепатитисом то не знају.

Више од 90 одсто особа које живе са хепатитисом Ц могу бити потпуно излијечене у року од три до шест мјесеци према новим антивирусним режимима лијечења, а одговарајуће лијечење хепатитиса Б и Ц може спријечити развој компликација хроничне болести јетре које угрожавају живот: цирозе и рака јетре.

СЗО процјењује да би се већом доступношћу лијечења могло спасити седам милиона живота до 2030. године, и то уз знатне уштеде.