latinica  ћирилица
21/07/2016 |  12:11 | Аутор: СРНА

Научници вјерују да су пронашли вакцину за ХИВ

Научници вјерују да су коначно пронашли вакцину за ХИВ, са великим процентом ефикасности, а ове године ће почети њено тестирање у Јужноафричкој Републици.
Тестирање - Фото: илустрација
ТестирањеФото: илустрација

Након прелиминарних тестова 2015. године, резултати су били обећавајући, истичу научни портали.

Све је почело са првобитном вакцином "РВ144" - након тестирања на Тајланду 2009. године ефикасност је процијењена на 60 одсто.

Међутим, 3,5 година касније ефикасност је смањена на 31 одсто, што је научнике покренуло на нова испитивања ради враћања ефикасности на, најмање, 60 одсто и њеном задржавању на том проценту.

Ранија вакцина је затим модификована и додат јој је катализатор који појачава "одговор" имунитета организма.

Научници су модификовали вакцину да би савладали одређену врсту ХИВ-а карактеристичну за афрички континент.

Према ријечима Линде Гејл Бекере, замјеника директора "Дезмонд Туту" ХИВ центра у Кејп Тауну, постављена су четири критеријума којима се мјери ефикасност вакцине.

Међу тим критеријумима су и ниво "Т ћелија" и "одговор" антитијела на вирус уколико дође до заразе организма.

Тестови оснажене вакцине прошли су сва четири критеријума.

Више од 200 људи учествовало је у прелиминарним тестовима нове вакцине "ХВТН100" током 2015. године.

Ове године вакцину ће испробати 5.400 људи из четири града Јужноафричке Републике, а тестирања ће бити настављена у наредне три године.

"Надамо се да ће ово бити први лиценцирани режим вакцине", истиче Гејл Бекер и наводи да би ова вакцина "морала да заустави епидемију ХИВ-а".

Научници, међутим, упозоравају да вакцина, сама по себи, неће бити довољна да омогући заштиту против болести, али би требало да буде ефикасна уз постојеће заштитне мјере, међу којима су превенција, лијечење и друштвена интервенција.