latinica  ћирилица
21/07/2016 |  11:17 | Аутор: СРНА

Петровић: Умањивање значаја референдума - напад на националне интересе

Генерални секретар СНСД-а Лука Петровић поручио је данас да је референдум од највећег националног и историјског значаја за Србе и упозорио да умањивање његовог значаја није ништа друго него напад на српске националне интересе.
Лука Петровић (фото: Twitter @SNSDDodik) -
Лука Петровић (фото: Twitter @SNSDDodik)

Коментаришући изјаву потпредсједника СДС-а Мирка Шаровића да је СДС подржао референдум о Дану Републике Српске због општих околности, али да сматра да референдум генерално не може ништа да промијени, Петровић је рекао да му је јасно зашто Шаровић има потребу да се правда својим политичким партнерима у Сарајеву и јавности у Федерацији БиХ, али да му није јасно да ли то Шаровић улази у антиреферендумску кампању коју воде бошњачке политичке партије.

"Ко има право да каже да воља народа не обавезује никога и не може ништа да промијени? Воља народа је увијек била и биће императив за СНСД и ми ћемо се након референдума у складу са том вољом политички и понашати", рекао је Петровић.

Он је напоменуо да је референдум уставом загарантовано право грађана Српске и да ће они управо на тај демократски начин поручити шта мисле о обиљежавању Дана Републике Српске.

Потпредсједник СДС-а Мирко Шаровић изјавио је да је ова странка подржала референдум о Дану Републике Српске због општих околности, али да сматра да референдум генерално не може ништа да промијени.

"Референдум генерално не може ништа промијенити. То је потпуно јасно. Послије референдума биће дан послије референдума и опет ћемо имати питање рјешавања Дана Републике Српске. Пред нама су дуги разговори и унутар Српске и са партнерима у БиХ. Разумни људи знају да ће се десити управо то", рекао је Шаровић за ТВ1.