latinica  ћирилица
19/07/2016 |  08:37 ⇒ 08:39 | Аутор: Политика

Како је у свијету оклеветана "чесмовача"

„Дејли мејл” недавно објавио листу европских држава у којима није препоручљиво пити воду са чесме, а међу њима су и БиХ, Србија и Хрватска.

Од „флаширане” воде се не одваја, зазире од испијања кафе у кафићима, а у ресторанима не наручује салату. И „кока-колу”, подразумијева се, пије без леда, а воће не купује, ни под разно, јер како би га опрао.

Туристе који путују у земље југоисточне Европе савјетује агенција за најам смјештаја „Ситибејс апартментс”, која је недавно направила листу европских држава у којима се не препоручује коришћење воде из локалних водовода јер је небезбједна.

Како је пренио „Дејли мејл”, ова агенција водила се између осталог и препорукама Америчког центара за контролу и превенцију болести, креирајући мапе са којих се може видети у којим земљама није потребно размишљати о употреби воде са чесме, а где би туристи морали да буду опрезни.

Туристима се такође савјетује да буду обазриви када перу зубе, и да никако не гутају воду када се купају у базену или туширају у близини купалишта. Јасно се запажа да су на листи „чистих” махом развијене државе Европске уније, док су у оном другом блоку осим Србије још и земље из окружења Хрватска, Босна и Херцеговина, Мађарска, Бугарска, Румунија, али и Русија, Турска, Украјина.

– Употребом нечисте хране и воде ризикујете да зарадите дијареју и друга обољења, зато будите обазриви и следите препоруке – савјетује CDC онe који намјеравају да посјете неке од ових држава.