latinica  ћирилица
18/07/2016 |  16:40 ⇒ 16:42 | Аутор: Вечерње новости

Психологија бола

Бол у одређеним дијеловима тијела не мора увијек бити одраз болести. Често могу бити показатељ психичког стања и немоћи да се суочимо и изборимо са свакодневним проблемима.
Бол (Фото: Thinkstock) -
Бол (Фото: Thinkstock)

Руке симболизују способност да се обухвате сва животна искуства. Горњи дио повезан је са способностима, а доњи са ивештинама. Зглобови чувају старе емоције, а лактови представљају флексибилност у мијењању смјера у животу. Ако нам та врста одважности недостаје испољавају се болови.

Прсти такође имају своје значење. Посјечен кажипрст значи да су бијес и страх повезани са егом у тренутној ситуацији. Палац симболизује бригу, средњи прст секс и бијес, домали заједништво и тугу, а мали везу са породицом.

Леђа одражавају одсуство подршке околине. Бол у горњем дијелу леђа указује на мањак емоционалне подршке, средњи дио повезан је са осјећајем кривице, док болови у доњем дијелу симболишу страх да неће бити новца, па ће доћи оскудица.

Срце представља љубав, а крв радост. Ако тих емоција нема, срце се скупи, скврчи и постаје "хладно". Као посљедица јавља се спорији проток крви са могућом појавом анемије, ангине пекторис, па чак и инфаркта. Искуство показује да особе које су преживјеле срчани удар, готово никада нису осјетиле истинску радост у животу.