latinica  ћирилица
18/07/2016 |  11:16 | Аутор: Независне

Пет намирница које узрокују несаницу

Колико год да су ове намирнице укусне и примамљиве, требало би да их избјегавате уколико желите нормалан сан.
Сан (Фото: ilustracija/dynamicyou) -
Сан (Фото: ilustracija/dynamicyou)

Мањак сна може да доведе до дебљања, високог крвног притиска, па чак и проблема са срцем. Није увијек лако контролисати шта једете, а нутриционисти и стручњаци су саставили листу од пет намирница које би требало да избјегавате прије спавања.

1. Бургер са сланином

Није превелико изненађење да прождирање оваквог бургера, мада несумњиво преукусног, лоше утиче на спавање. Ствара киселину у стомаку што може довести до горушице. Храна пуна масноће елиминише баријеру између желуца и једњака, што значи да та иста киселина може да се нађе на мјестима гдје не би требало да буде.

2. Алкохол

Узимање пар пића за опуштање прије спавања је лоша вијест за све оне којима је сан мио. Алкохол се брзо разграђује у организму што је разлог за буђење неколико пута током ноћи послије само неколико чаша. Уколико кревет дијелите са неким, имајте у виду да алкохол појачава хркање.

3. Црна чоколада

Иако је здравија од обичне чоколаде, у себи садржи кофеин, што не утиче лијепо на спавање. Садржи и горки алкалоид теобромин који изазива убрзано лупање срца.

4. Зачињена храна

Једна студија спроведена у Аустралији показала је како зачини стварају проблеме са спавањем. Такође изазива и горушицу.

5. Месо (протеини)

Ово се односи чак и на пилетину. Било какав тип протеина ставља терет на ваш пробавни систем, а који би требало да током спавања ради успореније. Умјесто да се фокусира на спавање, у овом случају тијело мора да се мучи са варењем.