latinica  ћирилица
15/07/2016 |  19:27 ⇒ 20:55 | Аутор: РТРС

Покемон грозница стигла и до нас (ВИДЕО)

Петнаест година је прошло од њиховог првог појављивања, а свијет је поново полудио за њима. Популарни цртани филм о Покемонима, сада је претворен у мобилну игрицу. И то не било какву.
Покемон - Фото: РТРС
ПокемонФото: РТРС

Ово је ваљда прва игрица коју не можете играти у кући, јер тражи да будете у доброј кондицији. Међутим, опасност коју крије ова "проширена" стварност, већ су осјетили први корисници игрице. 

Покемон грозница поново тресе свијет. Ову игрицу игра више од осам милиона људи, а у посљедња три дана чак 30 одсто свих појмова који су тражени на Гугловом претраживачу садржало је ту ријеч. Службена верзија за сада је доступна само у САД, Новом Зеланду и Аустралији.

Међутим, домаћи гејмери лако су заобишли и ту препреку. Уз мало истраживања, добру интернет конекцију, и ви можете ловити Покемоне по граду. Чак су формиране и прве Покемон групе, а овдје, у центру града, и наша екипа је пронашла чак три Покемона.

"Супер ми се чини, поготово идеја да у Бањалуци дочекујемо Покемоне. Феноменално заиста. Има неки догађај на Фејсбуку и народ организује, по Америци је популарно", каже један Бањалучанин.

И док засад служи за хватање Покемона, ово је само почетак технологије која би могла да промијени нашу свакодневицу.

"Виртуелна реалност ће све више узети маха гдје ћемо једноставно ући у тај неки виртуелни свијет и дефинитивно биће много занимљиво свим корисницима код нас и у свијету, тако да сматрам да ће далеко стићи", сматра Марко Мудринић из магазина "Нетокрација".

Ипак, постоји и мрачнија страна. Младић у Орегону избоден је ножем док је играо Покемон, али је, иако повријеђен, наставио да игра. У Мисурију су четири дјечака опљачкана након што их је лопов намамио на осамљено мјесто. Да опасност постоји сматрају и стручњаци.

"То је дефинитивно лаган начин за манипулацију, поготово људи који су интензивно укључени у те игрице. То је дефинитивно показатељ да постоји неки осјећај инфериорности, неадекватности, несигурности у овом реалном свијету и онда компензацију траже у овом виртуелном свијету", каже психолог Ирена Спасојевић.

Примијетите ли људе како с телефонима трче по граду, без бриге, Покемони су стигли и код нас.

Међутим, боље је да се навикнете на вријеме, јер када планетарно популарна игрица стигне на наше тржиште, овакви призори могли би бити свакодневица.