latinica  ћирилица
13/07/2016 |  09:59 ⇒ 09:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Банка Енглеске реже камате први пут у седам година?

Банка Енглеске разматра да ли да снизи каматне стопе први пут у више од седам година ради сузбијања економских посљедица британског гласања за излазак из Европске уније.
Велика Британија (Фото: analitis.gr / илустрација) -
Велика Британија (Фото: analitis.gr / илустрација)

Банка сутра завршава своју прву сједницу о каматним стопама од референдума 23. јуна, на ком су се грађани Британије определили за напуштање ЕУ, а тим поводом је гувернер Марк Керни накнадно рекао да ће "током љета вјероватно бити потребне неке мјере ублажавања монетарне политике", преноси агенција Франс прес.

Џонатан Лојнс, економиста у истраживачкој компанији Кепитал Економикс, сматра да би "имајући у виду да је неизвјесност и њен негативан утицај на повјерење највећа пријетња економији на кратак рок, снижавање референтне каматне стопе могло да помогне враћању повјерења домаћинстава и тржишта након резултата референдума".

Мада тржишта већ ове недјеље калкулишу у цијене очекивано смањење камате, неки аналитичари сматрају да се одлука БЕ о резању кључне каматне стопе са 0,50 одсто на нов рекордни минимум од 0,25 процената или чак на нула одсто, можда неће десити прије августа.

Такав став образлажу оцјеном да је брзо именовање Терезе Меј на мјесто премијера донекле ублажило политичку неизвјесност која је захватила Велику Британију послије шокантног резултата референдума.

Било да до снижења референтне камате дође сутра или у августу, тржишта очекују да ће до краја британског љета БЕ објелоданити нове мјере за подстицање економије, с обзиром на то да влада улази у тешке преговоре о иступању земље из ЕУ.

Аналитичари кажу да би, на примјер, могло доћи до упумпавања већих готовинских стимулативних средстава у британску привреду како би се подстакла кредитна активност пословних банака.

Програм квантитативног лабављења централне банке, који је лансиран заједно са рекордно ниским каматним стопама за вријеме глобалне финансијске кризе, омогућио је до сада пласирање додатних 375 милијарди фунти у британске привредне канале, подсјећа француска агенција.