latinica  ћирилица
12/07/2016 |  16:03 | Аутор: ТАНЈУГ

Камерон посљедњи пут предсједавао састанку Кабинета

Британски премијер Дејвид Камерон данас је посљедњи пут предсједавао састанку Кабинета, дан прије него што ће предати функцију досадашњој министарки унутрашњих послова Терези Меј, послије историјског референдума на којем су Британци прошлог мјесеца гласали за излазак из ЕУ.
Дејвид Камерон (Фото:mirror.co.uk) -
Дејвид Камерон (Фото:mirror.co.uk)

Министри су се окупили на посљедњем, опроштајном састанку дан након што је потврђено да Меј долази на чело владајуће Конзервативне партије и тиме насљеђује Камерона на челу владе, преноси АП.

Истовремено, камион за селидбе стигао је у Даунинг Стрит, одакле ће се Камерон сутра иселити.

Министар културе Џон Витингдејл рекао је да састанак протекао тужно, а Меј и министар финансија Џорџ Озборн одали су том приликом Камерону признање.

Камерон, који се залагао за останак у ЕУ, поднио је оставку послије одлуке донесене на референдуму 23. јуна.

Нова премијерка мораће да се суочи са политичким посљедицама одлуке Британаца и да надзире сложен процес иступања земље из 28-чланог блока.

Меј ће данас разматрати састав свог Кабинета прије него што се сутра усели у Даунинг Стрит број 10, наводи америчка агенција.

Британски медији су се фокусирали на питање да ли ће Озборн остати министар финансија, при чему неки тврде да би Меј могла да га остави на том мјесту зато што он ужива повјерење банака и тржишта, док други тврде да би та важна позиција требало да припадне некоме ко се залагао за излазак из ЕУ.

Меј је подржавала останак у ЕУ, али је обећала да ће истакнутим борцима за излазак земље из Уније повјерити кључне улоге у Кабинету, у покушају да исцјели дуготрајни раздор у партији због Европе.

Меј је већ под притиском 27 осталих чланица ЕУ да активира Члан 50 Устава Уније, којим се покрећу двогодишњи формални преговори о изласку, али још није рекла када планира да то учини.

Нова премијерка се, такође, суочава са позивима опозиционих политичара да сазове пријевремене изборе, прије наредних редовних избора предвиђених за 2020. годину, наводи АП.