latinica  ћирилица
12/07/2016 |  13:15 | Аутор: Блиц

Московиси: Меј да убрза процес изласка Британије из ЕУ

Након њемачке канцеларке Ангеле Меркел и европски комесар за економске послове Пјер Московиси позвао је данас будућу премијерку Велике Британије Терезу Меј да убрза процес изласка те земље из Уније.
Брегзит - скидање заставе  (Фото:seligreporters.com) -
Брегзит - скидање заставе (Фото:seligreporters.com)

Он је истакао да би даља одлагања, након што су Британци 23. јуна на референдуму гласали за излазак из Уније, продужила неизвјесност која, како је оцијенио, наноси велике штете економији, пренио је АФП.


- Конзервативна странка је брзо реаговала. Дејвид Камерон би требало да буде смијењен у септембру, сада је јул, зашто бисмо губили та два мјесеца - рекао је Московиси новинарима уочи састанка са министрима финансија ЕУ.

Он је додао да је "могуће да се процес разговора са ЕУ, такође, убрза" и истакао да сматра да је то оно што "већина људи очекује, чему се нада и на шта позива".

Њемачка канцеларка Ангела Меркел је само неколико сати раније изразила очекивање од нове британске владе да брзо дефинише своје односе са ЕУ након што конзервативна министарка унутрашњих послова Тереза Меј сутра преузме мјесто премијера Британије.

Московиси је у понедјељак поздравио вијест да ће Меј бити именована за будућег британског премијера, али је рекао да је од "суштинске важности" да ЕУ настави да тражи брзо рашчишћавање односа Велике Британије са ЕУ.

- Британска влада треба да објави што је прије могуће своје намјере са ЕУ у складу са чланом 50 (Лисабонског уговора) - рекао је он, алудирајући на покретање поступка иступања Британије из Уније.