latinica  ћирилица
12/07/2016 |  10:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Еврогрупа: Послије Брегзита може настати "Мала Британија"

Министри финансија еврозоне процијенили су могући утицај британске одлуке о напуштању Европске уније, упозоравајући да та земља рискира да послије тога постане "Мала Британија".
Енглеска (Фото: Flickr/Tyler Merbler) -
Енглеска (Фото: Flickr/Tyler Merbler)

У првим разговорима о Брегзиту послије британског референдума 23. јуна, министри 19 земаља које користе евро заложили су се за хитну акцију на рјешавању питања које, како кажу, изазива проблеме широм европске привреде, преноси агенција Франс прес.

Европска комисија, извршно тијело ЕУ, у свом најцрњем сценарију упозорила је министре на то да би раст еврозоне у 2017. могао да заврши на само 1,2 одсто умјесто званично процјењених 1,8 процената.

Према "ружичастом" сценарију, еврозона би идуће године забиљежила раст по стопи од 1,5 одсто.

"То није прогноза, већ прелиминарна анализа", рекао је европски комесар за економнске послове Пјер Московиси на синоћној конференцији за новинаре, послије састанка еврогрупе.

Московиси је поздравио вијест да ће Тереза Меј бити именована за будућег британског премијера, али је рекао да је од "суштинске важности" да ЕУ настави да тражи брзо рашчишћавање односа Велике Британије са ЕУ.

"Британска влада треба да објави што је пре могуће своје намјере са ЕУ у складу са чланом 50", рекао је он, алудирајући на покретање поступка иступања Британије из Уније.

Аустријски министар финансија Ханс Јерг Шхелинг упозорио је на посљедице по Британију због њеног гласања за окончање 40-годишњег чланства у европском пројекту.

"Мислим да ће вјероватно доћи до распламсавања Брегзит-варнице, тако да Шкотска неће иступити (из ЕУ), Сјеверна Ирска ће вјероватно остати у заједници, и вјероватно ће Велика Британија постати Мала Британија", рекао је Шелинг новинарима.

Јерун Дајселблум, министар финансија Холандије који предводи еврогрупу, упутио је сличан апел за хитно реаговање након што Меј замијени Дејвида Камерона на функцији британског премијера.

"Што прије будемо рјешили - да се изразим дипломатски - ту проблематичну ситуацију, то боље", рекао је Дајселблум новинарима.

"Радујемо се сарадњи са било ким ко је изабран у демократском процесу. Мораћемо да пронађемо рјешење за Брегзит који је узрок многих проблема, посебно за Велику Британију, али и за Европу", додао је он.

Камерон је препустио својој насљедници да званично покрене британски развод од ЕУ и да отпочне преговоре о будућим трговинским односима, што је процес на којем остатак блока инсистира да га Лондон отвори што је прије могуће.

Глобална тржишта су се узбуркала послије британског референдум, а фунта се прошле недјеље спустила на 31-годишњи минимум у односу на долар, мада је у међувремену благо ојачала.