latinica  ћирилица
11/07/2016 |  14:13 | Аутор: СРНА

Земље са истока ЕУ не желе компактнију Унију

Земље са истока ЕУ не желе да чују никакве приче о стварању унитарније и јаче ЕУ и желе да национални парламенти ратификују све споразуме прије него што они ступе на снагу, наводе њемачки медији.
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

Дан након референдума у Великој Британији предсједник Европског парламента Мартин Шулц и њемачке социјалдемократе у једном заједничком стратешком документу затражили су више интеграције и више заједничких надлежности за ЕУ.

Та иницијатива приписана је шефу Европске комисије Жан-Клод Јункеру, који важи за европског унитаристу.

Међутим, свака измјена европских уговора у овом тренутку би пропала и значила би крај ЕУ. Зато Јункер даје сигнал за стратегију: "Идемо даље као и до сада".

Проблем је у томе што источноевропске земље желе мање јаку ЕУ, па многи аналитичари процјењују да Јункерова политика нема будућности.

Јункер је недавно "помало осорно", како наводе медији, бранио одлуку о томе да трговински споразум са Канадом /ЦЕТА/ ратификују само Европска комисија и Европски парламент.

Њемачки министар за привреду Зигмар Габриел и предсједник Бундестага Норберт Ламерт побунили су се и затражили да национални парламенти одлуче о том споразуму. Јункер је одмах попустио.

Сада ЦЕТА мора проћи дуг и напоран пут кроз европске парламенте, те у договореном облику, вјероватно, неће ни бити ратификован.

Неки економисти вјерују да ће и спорни трговински споразум /ТТИП/ са САД доживјети исту судбину.

Ако сваки европски парламент буде суодлучивао о сваком споразуму или договору у ЕУ, онда она неће бити способна да дјелује, процјењује "Дојче веле".

Већ дуго Европској комисији приговарају да се не понаша адекватно по питању придржавања Пакта стабилности. Јер, она Француској, Португалу и Шпанији стално попушта и допушта да дефицит државног буџета буде већи од допуштених три одсто.

Њемачки министар финансија Волфганг Шојбле, међутим, захтијева иста права и исте обвезе за све чланице.

Сада је Комисија попустила, па ће се Шпанија и Португал можда морати да суоче са санкцијама.

Али, то не важи за владу у Паризу - Француској, као оснивачу и стубу ЕУ /уз Њемачку/, Унија се не усуђује да било шта приговори. Можда зато што анкете показују да проценат оних који подржавају евроскептике у Француској, на челу са Марин ле Пен, не опада након "Брексита".

Двојица, донекле, харизматичних европских политичара Жан-Клод Јункер и Мартин Шулц тренутно се врло лоше котирају.

Можда ће се и по том питању успјети наметнути њемачка канцеларка у начелу: "Биће само толико харизме колико допусти Ангела Меркел", истичу њемачки медији.