latinica  ћирилица
06/07/2016 |  08:35 | Аутор: novosti.rs

Вријеме је важније од новца

Истраживачи кажу да можемо постати срећнији ако се фокусирамо на то како ћемо провести слободно вријеме и новац који имамо.

Упркос упозорењима психолога да новац не доноси срећу, већина људи и даље мисли да је истина другачија. Али нова студија Универзитета у Калифорнији потврђује да има нешто што је важније од новца - вријеме.

У истраживању је учествовало 1.226 људи који су имали задатак да одговоре на питање да ли желе да имају више новца или више времена. Очекивано, већина испитаника, чак 60,9 одсто изабрала је више новца док се остатак одлучио за вријеме. Испитаници су затим говорили о задовољству животом. Испоставило се да су они који су изабрали вријеме најзадовољнији својим животом.

Истраживачи кажу да можемо постати срећнији ако се фокусирамо на то како ћемо провести слободно вријеме и новац који имамо, а не да акценат ставимо на оно што немамо.

И недавно истраживање Универзитета у Кембриџу о утицају новца за срећу показало је да је првих 1.000 фунти много значајније за осјећај задовољства него наредних 9.000.