latinica  ћирилица
05/07/2016 |  19:16 | Аутор: Агенције

Магареће млијеко - идеална замјена за кравље млијеко

Након сојиног и зобеног млијека званичници УН-ове Организације за храну и пољопривреду (ФАО) све више промовишу конзумирање магарећег млијека, указујући на његове "посебне нутритивне вриједности" и предност за све оне који су алергични на најчешће коришћено кравље млијеко.

- Биохемијски састав магарећег млијека пуно је сличнији људском, односно мајчином млијеку од крављег због сличнијих протеина, минерала и масних киселина. Садржи мање масноћа од крављег млијека те је богато масним киселинама које дјелују противупално - рекла је нутриционисткиња Шарлот С. Рид, те истакла како се по саставу и здравственим ефектима ова врста млијека показала погодном замјеном за кравље млијеко код преосјетљиве, односно дјеце алергичне на кравље млијеко.

Уз то је добар супстрат за раст пробиотичких бактерија и садржи значајну количину лизозима и лактозе. Висок садржај лактозе чини ово млијеко укуснијим, а и ресорпција калција је боља, што је од велике важности за процес минерализације костију.

Магареће млијеко садржи веће количине линолне и линоленске киселине које, између осталог, ублажавају симптоме атопичног дерматитиса или екцема. Количина минерала приближна је оној у мајчином млијеку, осим већег удјела калцијума и фосфора. Садржај бјеланчевина је низак, па не представља оптерећење за бубрежне функције. У саставу бјеланчевина знатан удио заузима лизозим, природна антимикробна супстанца која разара бактеријске станичне мембране, због чега ова врста млијека на том принципу код дојенчади може спријечити цријевне инфекције.