latinica  ћирилица
05/07/2016 |  13:19 | Аутор: novosti.rs

Бактерије се уништавају саме

Нова генерација антибиотика, која би ускоро могла да се појави, наводиће бактерије да саме себе уништавају.
Таблете (Фото: Thinkstock) -
Таблете (Фото: Thinkstock)

Нова генерација антибиотика, која би ускоро могла да се појави, наводиће бактерије да саме себе уништавају, тврде амерички научници са универзитета у Вашингтону. Они су детаљно истраживали одбрамбени механизам бета хемолитичког стрептокока серолошке групе А, као и стрептокока пиогенеса, узрочника упале грла, шарлаха и гнојних инфекција коже.

Попут осталих бактерија и ове користе посебне токсине, којима нападају или уништавају ћелије. Да би се то осујетило, научници стварају противотров у виду протеина, који се везује за токсине. Истражујући бактерије, научници су са вођом тима др Крејгом Смитом, открили два облика противотрова, активан и пасиван.

- Вјерујемо да је пасивни облик противотрова посебно дјелотворан, а наше откриће је веома важно јер ће напредне генерације антибиотика наводити бактерије да се саме уништавају. Познато је да су бактерије све отпорније на данашње антибиотике, па морамо што прије да пронађемо начин да им доскочимо. Будући да смо дефинитивно установили да функционишу на принципу отрова и противотрова, сада знамо у ком правцу да развијамо нове лијекове који ће уништавати бактерије њиховим оружјем, објашњава др Смит.