latinica  ћирилица
04/07/2016 |  16:19 | Аутор: Агенције

Три најздравије замјене за шећер

Не морате да се одрекнете слатке хране - замијените бијели рафинисани шећер здравијим намирницама.
Стевија (фото:Agroklub) -
Стевија (фото:Agroklub)

Ако желите да учините нешто за своје здравље, свакако би требало да избаците шећер из исхране и пронаћи адекватну замјену. Правилна и здрава замена су природни заслађивачи. Уз њих ћете засладити своје јело, али и добити важне нутријенте, на чему ће ваше тијело бити захвално.

Мед као идеални заслађивач

Мед је природни и најраширенији заслађивач који се највише користи у хладним зимским мјесецима уз чај. Састоји се од грожђаних и воћних шећера и продукт је марљивих пчела. Постоје разне врсте меда, а у складу с њима и различите количине витамина и минерала у меду.

Једнако тако варира и гликемијски индекс меда који је јако важан за дијабетичаре. Ако болујете од шећерне болести, а желите да засладите чај, кафу или јело медом, бирајте мед од багрема који има најмањи гликемијски индекс. Мед је нутритивно врло вриједна намирница, богата витаминима, минералима, ензимима, бјеланчевинама и многим другим љековитим састојцима.

Засладите јело или чај медом, али припазите на количине. Иако је љековит, здрав и природан, мед је високо калоричан. У 100 грама меда налази се око 300 калорија.

Ако имате проблема с вишком килограма или дијабетесом, ограничите његову употребу на кашичицу или двије дневно. Мед се може користити у хладним и у топлим напицима и јелима, али је ипак јако важно да температура не буду превисока. На температурама изнад 45 степени можете уништити здраве састојке меда.

Данас се многи кувари опредељују за мед и у сланим комбинацијама.

Зелена стевија - биљка без калорија

Стевија је поријеклом из Јужне Америке, а у посљедњих неколико година постала је популарна и на нашим просторима. Осим што се користи као природни заслађивач јер увјерљиво замјењује шећер, стевија је изразито лљковита биљка. Важно је одмах напоменути како стевија нема нити једну калорију, а нити гликемијски индекс. Зато се препоручује дијабетичарима.

Њени листови садрже стевиозиде и зато је ова биљка изразито слатка. Стевије уз слаткоћу, садржи и велик број нутријената који су важни за здравље - магнезијум, гвожђе, калцијум, хром, калијум, бета каротен, танин и многе друге.

Важно је знати да се једино о зеленој стевији може говорити као о љековитој биљци и природном заслађивачу.

Таква стевија, добијена од праха сухих листића стевије, слађа је од шећера 40 пута, док је стевија у облику екстракта бијелог праха или прозирне течности, слађа од шећера чак и до 300 пута.

Зелена стевија лијечи многе болести. Користи се за снижавање холестерола, код регулисања шећера у крви и крвног притиска и код лијечења неких врста рака.

Гоџи бобице - суперхрана с Хималаја

Гоџи бобице су врло тражене у продавницама здраве хране. Ова суперхрана је богата хранљивим састојцима и зато се све више препоручује. Посебно су добре за особе које болују од анемије јер садрже велике количине гвожђа, а из истог разлога су и одлична алтернатива месу, па се препоручују у прехрани вегана и вегетаријанаца.

Гоџи бобице састоје се од сложеног шећера који има љековита својства - јача тело, нарочито гуштерачу и јетру и побољшава вид. Полисахариди из гоџи бобица ће вашим јелима дати слаткоћу па их свакако уврстите међу оброке попут житарица, у колаче или у воћне салате.