latinica  ћирилица
04/07/2016 |  11:36 | Аутор: sputniknews.com

Научници израчунали колико времена је остало човjечанству

Научници са Харварда и Оксфорда израчунали су колико дуго може да постоји живот око звијезда са повољном климом за живот.
Планета Земља - Фото: Screenshot/YouTube
Планета ЗемљаФото: Screenshot/YouTube

Период у коме може да се развија живот у близини звијезда директно зависи од дужине живота саме звијезде, наводи се истраживању. Изузетак је само ако звијезда прекине своје постојање из неприродних разлога, нпр. због судара са небеским телом или под утицајем других рушилачких сила.

Према подацима истраживања, живот може настати у подручју звезде која је 0,08 &мдасх; 3,7 пута тежа од Сунца. При томе, тежина звијезде је обрнуто пропорционална дужини живота: што је лакша звијезда, дуже ће постојати живи организми. Најраспрострањеније у свемиру звезде су црвени патуљци. Оне се одликују малим тежинама, могу постојати и подржавати живот око себе током 10 милијарди година.

Звезде које личе на Сунце, у процесу своје еволуције преживљавају различите стадијуме развоја, а затим кроз 10 милијарди година се претварају у беле патуљке. У сваком од ових периода звезда може створити неповољним услове за живот за околне планете.

Процес настанка звеијзда почео је 30 милиона година после Великог праска. Планетарни системи су почели да се појављују много касније-након што су експлозије формирале нове генерације звијезда. Научници сматрају да је то тачка почетка постојања живота у васиони која се ограничава трајањем најстабилнијих звијезда-око 10 милијарди година.