latinica  ћирилица
02/07/2016 |  19:15 | Аутор: novosti.rs

Кожа сврби због врућине

Због застоја у раду знојних жљезда може да се јави милијарија. Промјене се манифестују појавом црвенила и пликова, најчешће на лицу, врату, пазуху и грудном кошу.
Њега коже (Фото: rg-cell.com) -
Њега коже (Фото: rg-cell.com)

Појачано знојење током љетњих мјесеци представља велики проблем свима. Осим неугодног мириса који могу да изазову накупљене бактерије, код неких особа зној може да доведе и до појаве осипа на кожи, такозване милијарије.

Главни кривац за појаву промјена на кожи су гљивице које су стални становници коже, и које усљед претјераног знојења почињу да се множе више него што би требало. Докторка Драгица Марковић, дерматолог у Клиничко-болничком центру "Земун" у Србији, објашњава да се осип најчешће јавља на лицу, кожи врата, испод пазуха и на превојима грудног коша.

- Он настаје због застоја зноја у екриним жљездама чији су изводни канали затворени рожастим слојем коже који упија зној - каже др Марковић. - Ово доводи до прскања изводних канала знојних жљезда, усљед чега долази до видљивих промјена на кожи. Милијарија има три основна облика: први је појава провидних мехурића који подсјећају на капљице воде, други се манифестује настанком ситних црвених промјена на кожи, а трећи облик је промјена боје коже и пликови који узрокују свраб.

Непријатни симптоми и свраб се могу ублажити чешћим туширањем хладном водом, а да би се тегобе лакше поднијеле, важно је што више времена проводити у затвореним и хладним просторијама док се осип не повуче.

- За лијечење се користи локална терапија лосионима и микстурама са цинком који помаже да се промјене осуше. Како бисмо спријечили појаву осипа важно је утврдити узрок појачаног знојења и отклонити га - савјетује др Драгица Марковић.

Тегобе узроковане појачаним знојењем обично трају од три до четири дана, а у њиховом отклањању могу да помогну и ланолинске креме, као и лосиони на бази ментола који смирују кожу. Уколико осип не нестаје након неколико дана, и дође до његовог ширења, повишене температуре, појаве лимфних чворова, бола и отицања мјеста које је он захватио, неопходно је одмах се обратити љекару, јер је ово знак да је дошло до развоја инфекције на кожи.

Како бисмо избјегли појаву милијарије, битно је да носимо адекватну одјећу, одржавамо кожу сувом и хладном, као и да водимо рачуна о редовоној хигијени тијела. Љекари савјетују коришћење антиперспираната који спречавају знојење, као и избјегавање крема и лосиона који могу да иритирају кожу.