latinica  ћирилица
30/06/2016 |  17:04 | Аутор: Блиц

Масти, а не шећер, хране ћелије рака мозга

Годинама уназад су научници живјели у увјерењу да је шећер материја која храни ћелије рака опасног облика тумора на мозгу, али нова открића оповргавају ту чињеницу и сматрају да су масти главни извор енегије ћелија рака.


Како пише Индепенент, недавно је откривено да су били на погрешном трагу и да су ћелијама рака за раст потребне масти, а не шећер.

Глиоми, као што су астроцитома и епендимома спадају међу најтеже облике рака за лијечење, а смртност је огромна, чак 60 одсто болесника изгуби битку с болешћу у периоду од годину дана.

Откриће је довело до потпуно новог приступа у лијечењу ове болести што би могло да допринесе и стварању лијекова који би значајно могли да продуже животе пацијената.

Докторка Елизабет Стол, предводница истраживања, изјавила је да већина ћелија у мозгу користи шећер као извор енергије и да се због тога сматрало да ћелије рака мозга функционишу на исти начин.

Експерименти вршени на мишевима са туморима на мозгу који су третирани леком етомоксир, креираног да спријечи ћелије да апсорбују масти, доказали су да се раст рака успорио.

- Шездесет година смо вјеровали да је извор енергије свих тумора шећер, али испоставило се, бар што се тумора на мозгу тиче, да смо погријешили. Могуће је да различите врсте тумора користе различите изворе енергије на исти начин као што то раде различити дијелови тијела - каже докторка Стол за Индипендент.