latinica  ћирилица
30/06/2016 |  12:13 | Аутор: Агенције

Француска- Црвена зона још вијековима неће бити насељена

"Црвена зона" у Француској је подручје преплављено експлозивом и људским остатацима, још из времена Другог свјетског рата, да се предвиђа да ће у наредних 300 до 700 година бити потпуно ненасељиво.
"Црвена зона" мјесто у Француској  на које још дуго неће крочити људска нога  (Фото:mgur.com) -
"Црвена зона" мјесто у Француској на које још дуго неће крочити људска нога (Фото:mgur.com)

Француска је у Првом, али и у Другом свјетском рату била у самом средишту дешавања, а посљедице тога видљиве су и данас. Размјере уништења тзв. Црвене зоне су скоро непојмљиве људском уму.

На том подручју су се догодиле неке од најкрвавијих битака у оба свјетска рата. Црвена зона некада је покривала чак 1.200 квадратних километара, а Французи су успјели временом да је смање на 100 километара квадратних.

Законом је забрањен улазак на то подручје, као и обрађивање земље. Исељавање становништа с тог подручја почело је још након Првог свјетског рата када је француска влада схватила да је чишћење толике количине људских остатака, бомби и хемијског оружја готово неизводљив задатак.

На хиљаде људи је евакуисано, а бројна села и градићи више никада нису насељени. У мање опасним "жутим" и "плавим" зонама земљорадници сваке године проналазе бројне експлодиране или неактивиране бомбе које затим одлажу на мјеста која су за то посебно предвиђена.

Белгијски и француски земљорадници сваке године још увијек проналазе и до 900 тона неактивираних бомби.

Француске власти већ годинама улажу енорман труд и новац у чишћење Црвене зоне, али то још увијек није довољно. Чишћење овог подручја ће овим темпом потрајати између 300 и 700 година. Конзумација воде за пиће у подручју много ширем од Црвене зоне законом је забрањено 2012. године због огромних количина перхлората (користе се у производњи муниције и експлозива) у тлу и води.

У најзагађенијим дијеловима и данас нестају биљне и животињске врсте због високе концентрације арсеника који је затровао земљиште.