latinica  ћирилица
28/06/2016 |  12:42 ⇒ 12:59 | Аутор: Агенције

Рецепт за најчувенији виски измислио роб!

Послије 150 година, дестилерија "Џек Данијелс" признала је да је свјетски познати рецепт за најчувенији амерички виски заправо измислио - један роб.
Џек Данијелс сједи у средњем реду десно са бијелим шеширом, а поред њега син роба који му је открио рецепт за чувени виски - Фото: Facebook
Џек Данијелс сједи у средњем реду десно са бијелим шеширом, а поред њега син роба који му је открио рецепт за чувени вискиФото: Facebook

Према досадашњој верзији приче, илегални произвођач вискија, бјелац по имену Ден Кол, пренио је младом ученику Џасперу Њутну "Џеку" Данијелу искуства и научио га како да води сопствену дестилерију у Тенесију. Изгледа да је бренд најзад спреман да пригрли сопствену прошлост, будући да је објелоданио да дестилерска искуства Данијелу није пренио Ден Кол, већ један од Колових робова по имену Неарис Грин.

- Чекали смо годишњицу да бисмо открили истину - каже хроничар куће Нелсон Еди.

На једној фотографији из тог периода је мушкарац за кога се вјерује да је један од Гринових синова, а који сједи поред Данијела и његових радника. Та слика је значајна зато што је у то вријеме било уобичајено да црнци стоје позади. Чињеница да није био издвојен од осталих запослених указује на то да је имао важну улогу у фабрици.

Неки критичари кажу да је објелодањивање истине послије 150 године циничан потез којим се желе привући генерације рођене крајем 20. вијека које су познате по истраживању социјалних проблема. Тиме што су сада ријешили да објаве истину, спријечили су да та прича касније изађе на видјело.

Представници дестилерије, међутим, тврде да су само жељели да исправе грешку. Послије вишедеценијског ћутања, "Џек Данијелс" је прихватио сопствену историју.

У дестилеријама су некада углавном радили робови, а историјски документи показују да су њихова искуства у производњи вискија била веома цијењена. Историчари, такође, вјерују да неке методе коришћене у производњи америчких вискија, а каквих нема у њемачкој и британској традицији, воде пореијкло од древних афричких техника, које су се преносиле с генерације на генерацију.

Међутим, баш као и већину вриједности које су бјелци преузели од поробљених Афроамериканца - од рецепата до традиције - власници дестилерије су присвојили заслуге својих робова у производњи вискија.