latinica  ћирилица
28/06/2016 |  10:28 | Аутор: Агенције

Откривено водено благо под Калифорнијом

Велике резерве воде, три пута веће него што се мислило, открили су геолози дубоко под исушеном калифорнијском земљом.

"Ријетко се догађа да нађете тако велике спремнике воде, али ми смо успјели. Има је пуно више него што смо очекивали", рекао је Роберт Џексон са универзитета Станфорд.

У Калифорнији је ванредно стање због недостатка воде већ двије године, а шест година заредом погађају је невиђене суше. Шумски пожари прогутали су више од 80 квадратних километара на југу те америчке савезне државе, присиливши на евакуацију стотине људи.

Стручњаци су, користећи податке из више од 35.000 нафтних и плинских бушотина у осам калифорнијских округа, израчунали да се под Централном долином налази готово 2.700 просторних километара подземних вода. То је три пута више од ранијих процјена, пише у студији. Ипак, биће проблематично и скупо приступити води која се налази на дубини до 914 метара, а стручњаци су забринути и за њену чистоћу.

Ако је преслана, требаће је прерадити прије него што се почне употребљавати у пољопривреди, а на најмање 30 одсто мјеста на којима су откривене водене резерве буше се нафта и плин. "Ту би воду могли користити деценијама и зато је дефинитивно требамо заштитити", истакла је коауторка студије Мари Канг.