latinica  ћирилица
28/06/2016 |  08:30 | Аутор: Б92

Није важно шта једете већ када

Људи који прескачу оброке, једу у покрету или касно увече лошијег су здравља од особа које имају редовне породичне оброке, утврђено је најновијим истраживањем.
Храна (Фото: Thinkstock) -
Храна (Фото: Thinkstock)

Аутори анализе нутритивних ефеката на основу навика у исхрани су сугерисали да вријеме оброка као и групни оброци имају позитивне ефекте на здравље и дијететске резултате.

Научници с Краљевског колеџа у Лондону и с Универзитета у Сао Паулу су у студији објављеној у Британском журналу за исхрану рекли да је неопходно спровести још истраживања како би се утврдио ефекат нередовних и неправилних оброка на вјероватноћу развоја дијабетеса типа 2, високог крвног притиска и гојазности.

Докторка Герда Пот, предавач прехрамбених наука на Краљевском колеџу у Лондону и коауторка студије, изјавила је: "Изгледа да има истине у изреци `Доручкујте као краљ, ручајте као принцеза, а вечерајте попут сиромаха`. Међутим, ово захтијева даљу истрагу. Иако смо данас информисанији и свјеснији шта треба јести, и даље се води полемика око питања који оброк нам даје највише енергије."

"Иако докази указују да је уношење калорија касно увече повезано са гојазношћу, далеко смо од разумијевања да ли снабдијевање тијела енергијом преко хране треба да буде равномјерно распоређено у току дана или доручак треба да буде најобилнији оброк", рекла је др Герда.