latinica  ћирилица
27/06/2016 |  08:16 | Аутор: Вечерње новости

Десет навика које оштећују зубе

Грицкање сушеног воћа, које садржи киселину, превише топли или хладни напици, пливање у базенима пуним хлора, често конзумирање вина - могу да оштете зубну глеђ...
Осмијех (Фото: Thinkstock) -
Осмијех (Фото: Thinkstock)

Крцкање коцкица леда, можда, током љета некима и може да прија као начин да се расхладе, али је, дефинитивно, јако лоше за зубе. Лијеп осмијех, такође, може да поквари често пијење вина, чајева, али и топлих напитака. Зубима не прија ни сушено воће.

Иако уживање у овим грицкалицама и напицима заправо не сврставамо међу лоше навике, то је зато, упозорио је доктор Тарик Идрес, зубар из Манчестера, што нисмо свјесни колико на тај начин кваримо зубе. Он је за "Дејли мејл" рекао да људи праве бројне, ситне грешке које озбиљно могу да наштете зубима, али и да многи не одржавају правилно ни основну хигијену усне дупље.

На листу ствари које лоше утичу на зубе др Идрес је уврстио 10, према његовом искуству, у општој популацији прилично заступљених навика:

Жвакање коцкица леда

Ломљење и хладноћа коцкица леда може довести до тога да зуб или зуби напукну. Чак иако не видите да се нешто догодило, може доћи до микроскопских повреда глеђи које могу довести до већих проблема.

Суво воће

Грожђе, суве шљиве, ананас и сличне намирнице доста штете зубима. Осим што имају јаку киселину, лијепе се за зубе па тако стварају наслаге.

Вино

Вино је посебно погубно за зубе јер грожђе садржи доста киселине, али нека су вина гора од других. На примјер, бијело вино је киселије од црвеног, а пјенушаво вино је најгоре због угљен-диоксида, који такође нагриза зубе.

Топла лимунада, чај и кафа

Осим што чај и кафа дјелују попут боје за зубе, кофеин такође исушује уста, због чега зуби брже пропадају. То не значи да морате да престанете да пијете кафу или чај, већ само да је потребно доста кафе да би се зуби видљиво обојили, минимално пет до шест шољица дневно. Лимунада, као и неки напици које смо већ споменули, нагриза зубе.

Пливање

Уколико често идете на базен, могуће је да имате више проблема са зубима јер хемикалије којима се прочишћавају базени, посебно хлор, изузетно утичу на пропадање глеђи. И амерички и канадски стручњаци кажу да 34 недјеље повременог пливања у базену узрокују веома брзо кварење зуба.

Превише тврде четкице за зубе

Неки људи мисле да су тврђе четкице боље и да ће њима боље опрати зубе. Погрешно, поготово код одраслих особа. Наиме, с годинама се десни повлаче па коријен зуба постаје изложенији, а зуби тиме постају осјетљивији.

Пречесто прање зуба

Прање зуба два пута дневно, ујутро и увече, сасвим је довољно што се здравља и љепоте тиче. Али многи их перу још додатно након оброка попут ручка. Међутим, ако сте поред тога пили газирано пиће, а оперете зубе у оквиру од 30 минута, начинићете им више штете него користи. Причекајте барем сат након оброка или газираног пића јер ће тако прво пљувачка да неутралише киселине.

Превише воћа

Сигурно сте мислили да не може бити превише воћа. Али оно је екстремно кисело и штетно за зубе. Волите ли воће, покушајте да га једете једном у дану, количину која вам одговара, или пијте воду уз воће, или комбинујте с храном која неутралише то негативно дејство, попут сира.

Пирсинг у устима или на језику

Пацијенти с пирсингом често случајно окрзну зуб током јела.

Коришћење зуба умјесто алата

Ово вам је сигурно познато. Колико сте пута зубима откинули етикету на одјећи или отворили кесицу кикирикија или боцу пића? То, наравно, лоше утиче на зубе, због чега њихови врхови често пуцају.