latinica  ћирилица
26/06/2016 |  09:52 | Аутор: Агенције

Профит на страху од масноћа

Међу научницима је све више оних који сматрају да ниво холестерола у крви уопште не узрокује срчана обољења, и да је читава претпоставка о холестеролу заправо добро осмишљена превара.
Хамбургер (Фото: Thinkstock) -
Хамбургер (Фото: Thinkstock)

Међу научницима је све више оних који сматрају да ниво холестерола у крви уопште не узрокује срчана обољења, и да је читава претпоставка о холестеролу заправо добро осмишљена превара којом се становништво наводи да, у страху од болести, троши велике суме новца на разне препарате против масноћа у крви.

Фармацеутска индустрија, наиме, већ дуго "сервира" причу да уношење масне хране богате липопротеинима мале густине (лошим холестеролом) доводи до срчаних обољења, и да ефекте такве хране треба поништити различитим пилулама против масноћа. Научници, међутим, већ дуго знају да количина лошег холестерола у крви не зависи од тога колико сте овог липопротеина унијели у организам путем хране.

То је због тога што се храна током варења разлаже, а те материје послије могу, али не морају, да буду искоришћене за стварање холестерола. Недавна истраживања показала су, међутим, да и људи који имају довољно ХДЛ-а могу да добију срчана обољења због тога што у тој једначини учествује велики број чинилаца - између осталог и количина физичких вјежби која утиче на начин на који ХДЛ дјелује у организму.

То донекле побија тезу да "лош" холестерол изазива болести срца, а "добар" холестерол штити срце од разних обољења. Назив "добар холестерол" тиче се липопротеина велике густине (на резултатима испитивања крви које добијете из лабораторије биће обиљежен енглеском скраћеницом ХДЛ), а "лош хостерол" липопротеинима мале густине (обиљежава се енглеском скраћеницом ЛДЛ).