latinica  ћирилица
26/06/2016 |  08:39 | Аутор: Агенције

Природна средства која брзо и лако смањују знојење

Знојење је природни покушај тијела да спусти његову температуру. И док физички напор као и боравак у топлом простору узрокују појачано знојење ситуације попут стреса и напетости такође могу изазвати реакцију.
Илустрација (Фото: Thinkstock) -
Илустрација (Фото: Thinkstock)

Природн борци против знојења:

Јабуково сирће

Јабуково сирће дјелује као природни дезодоранс јер уништава бактерије. Довољно је да једном дневно њиме пребришете пазух.

Суву марамицу натопите мјешавином јабуковог сирћета и воде (2:1) и обришите површине тијела на којима се учестало и јако знојите. То урадите свако вече прије спавања.

Сода бикарбона

Додајте прстохват соде бикарбоне у мало воде или на влажне прсте и нанесите испод пазуха. Истрлајте кожу, оставите да се осуши и сувом папирнатом марамицом уклоните остатак праха.

Црни чај

Танин којим је богат овај чај садржи киселину која дјелује као природни антипереспирант и тиме утиче на жљезде и смањује претјерано знојење. Закувајте пола шољице воде и у њу умочите црни чај.

Врећице извадите након минут па их одложите на тањирић да се расхладе. Ставите врећице испод пазуха или на подручје на тијелу гдје је знојење појачано, оставите да дјелује 5 минута па их склоните.

Лимун

Лимун се од памтивијека користи за контролисање тјелесних мириса и против појачаног знојења. Цитрусна киселина убија бактерије и дјелује као природни дезодоранс, али након третирања коже лимуном требало би да избјегавате одлазак на сунце.

Лимун исјеците на пола и половином истрљајте пазухе. Оставите да дјелује 15 до 30 минута па исперите кожу хладнијом водом.