latinica  ћирилица
25/06/2016 |  18:24 | Аутор: БЕТА

Кафа више није на листи канцерогених намирница

Свјетска здравствена организација скинула је кафу са листе канцерогених намирница због непостојања довољно доказа о потенцијалној повезаности између конзумирања кафе и појаве рака.
Кафа - Фото: РТРС
КафаФото: РТРС

Истовремено, Међународна агенција за истраживање рака (ИАРЦ) објавила је извјештај у коме се наводи да конзумирање било каквих „врелих напитака“ повећава ризик од стварања рака.

Традиционално испијање екстремно врелих биљних чајева у Кини, Ирану и државама Јужне Африке, гдје се служе много топлија пића него у кафићима у Европи и Сјеверној Америци, може бити посебно рискантно, наводи се у извјештају ИАРЦ.

Стучњаци за истраживање рака, које је ИАРЦ окупила у Лиону, нису пронашли довољно доказа да је конзумирање кафе повезано с појавом рака, објављено је у листу Лансет онколоџи (Lancet Oncology).

„Нисам сигуран зашто је кафа увршћена у прву категорију канцерогених намирница“, рекао је Овен Јанг, епидемиолог на Харварду.

Јанг је нагласио да постојећи докази не указују да испијање кафе повећава ризик од појаве канцерогених обољења, додајући да се испијање других веома топлих напитака може довести у везу са појавом рака код људи.

Стучњаци ИАРЦ почели су да разматрају везу између честог конзумирања врелих пића и рака, пошто су истраживања показала необично високе стопе рака једњака у земљама у којима се традиционално испијају веома топли чајеви.

Замјеница програма за класификацију канцерогених елемената Дана Ломис нагласила је да течност испод 60 степени Целзијуса може изазвати опекотине на кожи, као и да је испијање напитака топлијих од 60 степени веома рискантно.

Према њеним ријечима, врела пића могу направити опекотине на једњаку које могу да прерасту у туморе, али да докази о томе нису комплетни.