latinica  ћирилица
25/06/2016 |  16:09 | Аутор: 24sata.hr

Шта алкохол ради организму и колико му треба да се опорави?

Након што престанемо да пијемо, тијело доживљава препород. Обнављају се ћелије и крви и јетре, боље спавамо и боље изгледамо. Провјерите како то изгледа када не престанете да пијете...
Алкохол - Фото: РТРС
АлкохолФото: РТРС

Вртоглавица, главобоља, пулсирање и зујање у глави само су неки од симптома мамурлука. Када претјерамо с алкохолом, тијелу је потребно неко вријеме да га очисти из организма.

Шта се дешава с тијелом када престанете да пијете након 24 сата, недјељу, мјесец дана и након три мјесеца открила је докторка Ниал Кембел, стручњак за зависност од алкохола.

Након 24 сата

Током 24 сата од опијања осјећаћете презнојавање или дрхтање, а у врло ријетким случајевима могући су и напади. Тијело почиње да се чисти од алкохола, ниво шећера ће се нормализовати и почећете нормално да функционишете. Осјећаћете се боље и мање ћете бити депресивни.

Након недјељу дана

Алкохол је врло лош за сан. Иако вам се чини да уз понеку чашицу лакше заспите, ова намирница дугорочно омета сан. Такође је диуретик и подстиче тијело на то да се ријеши вишка течности путем знојења и урина због чега може да се деси да се пробудите у по ноћи изузетно жедни. Али, након што престанете да пијете, сан ће се поправити већ након недјељу дана.

Након двије недјеље

Алкохол иритира стомак и узрокује горушицу која се неће јављати након што престанете да пијете.
Он уједно садржи и много скривених калорија. Нпр. велика чаша вина садржи 228 калорија које додајете својој вечери, а да ни не знате. Након што престанете да пијете, ако будете бар мало вјежбали, вјероватно ћете изгубити килограме.

Након мјесец дана

Изгледаћете боље, а то ћете највише примјетити на својој кожи. Алкохол је врло штетан за кожу јер је чини мање еластичном. Ако престанете да пијете, спријечићете и прерано старење коже.

Након 4-8 недјеља

Ваша јетра ће се опоравити и почеће боље да ради. Највећи њен непријатељ је управо алкохол. Претхерано опијање може да води ка тихој болести, тзв. алкохолном хепатитису. У почетку је нећете ни примхетити, али ако пређе у цирозу која је опасна и дуготрајна болест, посљедице ће постати видне.

Већ неколико чаша вина на дан од 175 мл на двије до три недјеље може да доведе до развоја масне јетре код жена. Тада јетра глукозу претвара у масноћу. Алкохол мијења начин на који јетра прерађује масноћу, а ако га је превише, ћелије јетте постају "пуне масти". Ако престанете да пијете, већ након пар недјеља јетра ће почети да одбацује вишак масти. Ако јетра није превише оштећена, може да се опорави већ за четири до осам недјеља.

Након 12 недјеља

Стално наливање алкохолом чини ћелије крви већим, због чега се осјећате уморније него иначе будући да те ћелије теже достављају кисеоник по тијелу. Након што се одрекнете алкохола, крвне ћелије ће се обновити у року од три мјесеца и осјећаћете се много полетније и здравије, пише Дејли Мејл.