latinica  ћирилица
24/06/2016 |  11:35 | Аутор: Б92

Мистериозно тијело пореметило Сатурнов прстен (ВИДЕО)

Научници НАСА који раде на мисији Касини у априлу су снимили необичан поремећај у једном од Сатурнових прстенова.
Мистериозно тијело пореметило Сатурнов прстен - Фото: Screenshot/YouTube
Мистериозно тијело пореметило Сатурнов прстенФото: Screenshot/YouTube

Сатурн се често назива драгуљем Сунчевог система јер његови прстенови ружичастих, сивкастих и браон боја изгледају попут фреске коју је насликала природа, пише НАСА на својој страници.

Прстенови се састоје од милијарди честица прашине, каменчића и леда који око велике гасовите планете путују брзинама које достижу хиљаде километара на сат. Њихова дебљина није велика – креће се између девет и 90 метара, али обим је фасцинантан – углавном већи од 282.000 км.

Поремећај који је недавно забиљежио Касини примијећен је у крајњем спољном прстену Ф који је уједно и најактивнији. Његов изглед дословно се мијења из сата у сат. Ипак, најновији поремећај израженији је од уобичајених. Научници вјерују да га је изазвало неко тијело које се кретало у прстену, а које је иначе било невидљиво јер је било уроњено у гомиле прашине.

Главни кривац за турбуленције у прстену углавном је Сатурнов мјесец Прометеј чија путања није савршено округла. Његови проласци у близини прстена Ф због тога узрокују промјене у гравитацијским силама које подстичу стварање грудвица. Када постану нестабилне, те гомилице знају излетјети из прстена при чему у спектакуларним млазовима у свемир избацују нешто од свог материјала. Научници сматрају да ће можда баш то објаснити и ову необичну појаву.