latinica  ћирилица
20/06/2016 |  22:10 | Аутор: Агенције

"Здраве" навике које чине више штете него користи

Важно је водити здрав живот, али и у њему треба имати граница. Непрестано добијамо информације шта је добро, а шта лоше за наше тијело, на примјер колико воде смијемо да уносимо, како да се правилно хранимо и вјежбамо.
Намирнице (Фото: Thinkstock) -
Намирнице (Фото: Thinkstock)

Те информације често могу бити збуњујуће, а могу вас и заварати.

Ово је листа такозваних здравих навика које треба да одбаците јер вам могу донијети више штете него користи.

Избацивање масноћа из исхране

Истраживања су показала да безмасна храна уопште не помаже ако желите да смршате. Истраживачи су проучавали 50.000 жена које су јеле немасну храну. Учесници нису имали мањи ризик од рака или срчаних оболења. Нутриционисти препоручују избалансирану дијету са здравим мастима (орашасти плодови, рибе, авокадо) и сложеним угљеним хидратима (зелени грашак).

Превише вјежбања

Није добро превише вјежбати јер може бити подједнако штетно као и када нисте уопште активни. Вјежбање може преузети контролу над вашим животом. Стално сте уморни и покушавате недостатак енергије да надокнадите супституцијом (кафа, енергетска пића). Такође, тијело вам постане склоно повредама, јер не дајете мишићима довољно времена да се опораве.

Избацивање дезерта

Студије су показале како забране често доводе до преједања. Мали дезерти неће нашкодити никоме и постоје начини на које се слаткиши могу јести без гојења.

Чести међуоброци и грицкања

Уношење малих оброка више пута дневно прилично је здраво, али треба да будете пажљиви како се не бисте прерачунали и појели много више од планираног.

Прескакање доручка

Сви су оброци подједнако важни, зато немојте ниједан да прескочите. Као што ријетко ко пропушта ручак, тако треба бити и с доручком. Ујутро треба унијети храну како би се метаболизам покренуо па ће тијело имати више енергије за остатак дана и постојаће мања могућност преједања.

"No pain, no gain"

Шејн Меклин, сертификовани тренер каже – Ако осјетите бол, престаните! – и додаје ако вас ишта боли, завршите за тај дан или смањите интензитет покрета. Осјећати се грозно након вјежбања није жељени исход. Јака мишићна бол обично значи повреду, а не добру вјежбу.

Воћни сокови умјесто воћа

Воће има шећер у себи, али он је природан и иде у пакету с витаминима, влакнима и антиоксидансима. Воћни сок нема влакна, што је извор осјећаја ситости.

Коришћење искључиво маслиновог уља

Маслиново уље је добро, то се уопште не доводи у питање. Има пуно антиоксиданса и монозасићених масноћа, које смањују лош холестерол, али некада није добар извор за кување. Има нижи ниво сагоријевања (186 степени Целзијуса), што значи да се све добро распушта на нижим температурама и постоји могућност стварања лоших хемијских спојева.