latinica  ћирилица
14/06/2016 |  19:55 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Бресква прија срцу и желуцу

Сочне и укусне, богате витаминима и минералима, брескве се савршено уклапају у љетњи јеловник. По хранљивој вриједности и љековитости заузимају високо треће мјесто, одмах иза јабука и крушака.
Бресква - Фото: Novosti.rs
БрескваФото: Novosti.rs

Богате су калијумом, фосфором, магнезијумом, калцијумом, сумпором, хлором, натријумом, гвожђем, бакром и цинком. Од витамина обилују бета каротеном (провитамин А) и витаминима Ц, Е, Х, Б1, Б2, Б3 и Б9. Осим тога, садрже и угљене хидрате, беланчевине, воћне киселине и скроб. Због односа калијума и натријума 7 према 1, посебно се препоручују особама које имају проблеме са отицањем и малокрвношћу.

Свјеже исцеђен сок од брескве идеално је окрепљење за особе са осјетљивим нервним системом, као и за оне који пате од срчане аритмије, док би дијабетичари и алергичне особе требало да га избјегавају. Препоручује се и за опорављање јетре и желуца, а да би учинак био бољи требало би да се пије полако.

Уље добијено хладним цијеђењем из коштица брескве, такође је веома цијењено због љековитих својстава, а показало се као изврсно средство за спољашњу и унутрашњу употребу. Дјелује као одличан лаксатив, снижава холестерол, помаже у лијечењу екцема. Због богатства минерала и витамина препоручује се за масажу осјетљиве, суве и старије коже, која након третмана постаје гипка и еластична.