latinica  ћирилица
14/06/2016 |  15:54 | Аутор: БЕТА

Аустралијски глодар први сисар који, због климатских промјена, више не постоји

Аустралијски глодар melomys rubicola можда је први сисар који је изумро због посљедица климатских промјена, наводи се у студији Министарства за околину у Квинсленду и Универзитета Квинсленд.
Аустралијски глодар melomys rubicola  (Фото: static.noticiasdenavarra.com) -
Аустралијски глодар melomys rubicola (Фото: static.noticiasdenavarra.com)

Како је данас објављено, спроведена су темељна испитивања на једнином станишту ове животиње - на пјесковитом острвцету у Брамбл Кеју у Торесовом пролазу који дијели Аустралију и Папуу Нову Гвинеју.

Међутим, научници нису пронашли ни један примјерак овог глодара.

Острво је потонуло неколико метара што вјероватно утицало на нестанак станишта, односно на изумирање врсте. Ове промјене су само једна од посљедица климатских промјена.

Глодара melomys rubicola открили су Европљани 1845. године. Био је ендемска врста на Великом коралном гребену, највећем коралног гребену на свијету који се налази у Коралном мору код обале Квинсленда, на сјевероистоку Аустралије.

Посљедњи примјерак овог аустралијског глодара виђен је 2009. године.

Међународна унија за очување природе је 2015. упозорила да је изумро још један сисар - geocapromys thoracatus, глодар чије је једино станиште био Корални гребен Белизеа, у Хондурасу.

Међутим, испоставило се да у овом случају климатске промјене нису довеле до његовог истребљења. Мачка која се појавила на острву на којем су живјели ови глодари била је одговорна за његов нестанак.