latinica  ћирилица
13/06/2016 |  12:41 ⇒ 13:22 | Аутор: Агенције

Научници открили "ген виткости"

Генетском и молекуларном анализом 60 генерација мишева, једних који су били склони дебљању и других изразито мршавих, словеначки научници, у сарадњи с екипом биотехнолога са Универзитета у Единбургу, открили су "ген виткости" који би могао помоћи у сузбијању претилости и дијабетеса типа 2 код људи.
Илустрација - Фото: flickr.com
ИлустрацијаФото: flickr.com

Шкотски и словеначки научници објавили су студију у часопису за експерименталну медицину "Nature Medicine".

О томе ће у сриједу, на јавном представљању истраживања на Хемијском институту у Љубљани, говорити један од руководилаца истраживања, биотехнолог др. Симон Хорват.

Генетским мапирањем мишева истраживачи су открили да они који су витки и без превише масног ткива имају виши ниво гена ТСТ-а (триосулфат-сулфур-трансфераза) чија улога у метаболизму до сада није била позната.

Истраживање на мишевима примјењена су и на људима у више земаља те је потврђен виши ниво ТСТ-а у масном ткиву витких и здравих људи, док је код претилих и обољелих од дијабетеса овај ген био на ниском нивоу.

Ријеч је о важном открићу, јер научници вјерују како би се стимулисањем гена ТСТ развој претилости и дијабетеса типа 2 могли спријечити чак и код оних који једу висококалоричну храну.

Научници с Хемијског института Биотехнолошког факултета у Љубљани сматрају да се с открићем дјеловања "гена виткости" у будућности могу развити лијекови за дијабетес помоћу фармаколошких средстава или коришћењем модерне синтезне биологије.